Какво е Коледа

Две приятелки развълнувано размишляват: “Какво е Коледа?“. Споделят, че е най-хубавата част от годината, в която си малко по-добър, по-усмихнат и щастлив. Мислят си как един празник може да промени някого до неузнаваемост към по-добро. Коледа! Един от най-красивите празници! Радват се, че ще има много подаръци и мислено се пренасят в работилницата на Дядо Коледа, където се извършват последни приготовления. Работливите джуджета си припомнят трите вълшебни думички, за да са по-добри: „Моля! Благодаря! Извинявай!“ и се захващат да опаковат подаръците за децата. Снежанка им дава указания да не забравят нещо, да не пропуснат да подготвят подарък за някого.

 

След малко в работилницата започват да прииждат горските обитатели – Вълчо, Ежко, Лиса, Катеричката, Врабчо и Мецана, уж да проверят готово ли е всичко, но всеки от тях очаква своя подарък. Лиса даже носи писмо, подаръци да има сто. Но хитрушата иска сама да си ги избере от чувала. Мецана я мъмри строго, че иска много.
Залисани в разговори, животните забравят да направят коледната пита и Мецана отива да я приготви. Появява се и Червената шапчица, която се оказва, че е сбъркала пътя в тъмното. Мисли си, че е дошла в къщичката на баба си и е изненадана като вижда толкова много гости. Гостоприемните животни я молят да остане и да празнува с тях Коледа.
Докато всички украсяват елхата и пеят коледни песни, не забелязват как Вълчо отмъква чувала с подаръци и го скрива, а после се връща да празнува с тях. Но наблюдателната катеричка забелязва липсата. Вдига се голяма врява в търсенето на изчезналия чувал. Отчаяни, че не го намират, всички се надяват Дядо Коледа да е забелязал крадеца. Тогава едно от джуджетата заклеймява този, който е взел играчките на децата, да не получава подарък тази и идната Нова година. Това наказание звучи много страшно за Вълчо и той си признава вината.
Връща откраднатия чувал и моли да му простят. А нали Коледа е време да отворим сърцата си за доброто, което носим в нас, те му прощават. Мецана чупи на всеки парче от коледната пита. Решават, че Коледа е време всеки да потърси в себе си искрата, да си спомни, че въпреки многото трудности, доброто съществува и това е моментът да го покажем. Време е да дадем част от ззлъка си на стоящия на улицата просяк и да се усмихнем на света. Време е да прегърнем близките си и да им кажем колко много ги обичаме. Коледа е Любов, която ни прави по-добри.
Накрая двете приятелки, в разговора си за Коледа решават да не си пожелават подаръци за празника, колкото и много да искат. Само магията да не свършва и да запазят в себе си частицата на чудото, което ни сбира. Децата призовават всички гости като тях да повярват в магията на Коледа, защото тогава стават чудеса.
Така избират да посрещнат предстоящите празници учениците от IV б клас в размисъл за Коледа. Разбира се тяхната откровеност е надарена подобаващо с преливащи от лакомства коледни чорапчета.

 

Back to top button