Как сред роботите намерих приятели

На 21 август започна лятната школа по роботика, организирана от фондация „Миню Балкански“ в китното балканско селце край Стара Загора – Оряховица. Тази година бяха предоставени четири стипендии за посещение на петдневния лагер и две от тях получиха ученици от СУ „Иван Вазов“. На Анелия Миланова от 12м клас и Мерилин Писина от 12з бе предоставена невероятната възможност да се докоснат до една интригуваща и интересна наука на бъдещето – роботиката. Момичетата кандидатстваха за място в школата с формуляр и мотивационно писмо.

На лагера дванадесетокласничките придобиха нови способности в областта на информатиката, запознаха се с хардуера и основните елементи на роботите, посетиха интересни лекции, изнесени от преподавателите и дори програмираха и изготвяха дизайна на различни роботи. Участниците в школата тази година бяха 29 и се разделяха в четири отбора с цел сглабяне и програмиране на 4 вида роботи. В последния ден от школата всички изпълниха „мисия“ с проектираните роботи.

За опита си на лятната школа по роботика двете момичета написаха есета, които разказват в детайли за целите и резултата от лагера.

Мерилин Писина

 

Как сред роботите намерих приятели – Мерилин Писина

Първите ми стъпки към бъдещето – светът на роботиката – Анелия Миланова

 

 

Миню Балкански – лятна лагер школа по роботика
Back to top button