Как се създава СТЕМ общност в училище?

Стартирането на проекти за наука, технологии, инженерство и математика (STEM) сам по себе си е трудна работа! Намиране на любопитна информация, няколко „щури идеи“, закупуване на консумативи и материали и приемане на предизвикателство, най-вече към себе си, за да го създадете! Така започнахме…

През февруари 2022 г. екип от 3г /тогава 2г клас/ клас на Иновативно Средно училище „Иван Вазов“, с класен ръководител г-жа Снежанка Лишкова, бяха обявени за национални STEM победители 2021 в категория STEM ART на Националния Конкурс „Търси се SUPER STEM в твоето училище“ с Арт инсталация „Заедно можем да дадем шанс па пчелите“. Това ни амбицира и с обявяването на новия конкурс на 2022 г. веднага стартирахме с търсенето на идеи, като си обещахме 3г клас да бъде разделен на екипи и да подготви нови STEM проекти.

Размишлявайки върху това ново и амбициозно пътуване, осъзнахме, че изграждането на STEM общност към нашето училище е от първостепенно значение! Потърсихме за помощ нашите родители, свързахме се с външни образователни организации в нашия град, които да ни съдействат при подготовка на стратегията ни и „избистряне“ на нашите идеи.

Толкова много ресурси са достъпни извън стените на всяко училище: родители, местни фирми, други училища, университети, бивши учители и ученици, STEM професионалисти и „мечтатели“. След като възприехме начина на мислене „да създадем общност“, много хора и организации поискаха да ни помогнат; като най-голямото ни предизвикателство бе правилното насочване на подкрепата. И така стартира всичко….

Започнахме да експериментираме навсякъде и с всичко. През март месец засяхме кратунки и проучвахме тяхното развитие. Когато разсадът бе готов за засаждане, го закарахме на село при баба и дядо за доотглеждане. Наблюдението продължи и всяка седмица получавахме информация за нашите кратунки. В един момент се оказа, че сме посадили всъщност режещи се тиквички сорт „Lunga serpentine di sicilia“, които се оказаха много вкусни. Отгледахме над тридесет, като всяка достигна дължина от над 2 метра. Веднага се роди идеята за един от STEM проектите, който озаглавихме „Величието на България“. Проектът представлява Арт инсталация от надписани и обработени с техниката „декупаж“ дълги тиквички. Изработихме няколко, посветени на: българските царе, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев и последната пресъздава част от описаните „добри обноски“ в „Рибния буквар“.

През лятото с помощта на Сугестопедия център – Плевен и съвместно с нашите родители, организирахме STEM посещение на Природен парк „Персина“, където ни приеха много радушно. Организирахме страхотен образователен ден сред природата с много танци, игри и забавления. Запознахме се с къдроглавия пеликан и есетровите риби. Така решихме, два екипа от нашия клас да станат посланици за популяризиране опазването на къдроглавия пеликан и есетровите риби. Идеите идваха непрестанно, особено ценна се оказа помощта от нашите родители и държавни организации, като Природен парк Персина и РИОСВ – Плевен.

През юли месец деца от нашия клас участваха в приключението Роболагер „Мисия Марс – колонизирането“ в с. Рибарица, организиран от РоботиксЛаб Академи, Плевен. Там построяваха роботи, програмираха мисии, преоткриваха Марс и красотата на българската природа. STEM вдъхновенията продължаваха.

Дойде есента и се завърнахме в училище. Вече бе време да подготвим, обобщим и представим нашите STEM проекти. Подвластни на емоциите от летния лагер, стремглаво подготвихме нов STEM проект „Кайлъка – моят, твоят, нашият парк“ /направление спорт/, който бе своеобразно предизвикателство към нашите родители и апел все повече деца да имат достъп до гората и природата. Спортувахме заедно с тях, решавахме математически загадки, бяхме откриватели, изпълнихме различни мисии и предизвикателства, сплотихме се като екип и бяхме много щастливи, че сме заедно с любимите ни учители, родители и съученици.

При грандиозното откриването на новите СТЕМ кабинети в нашето училище на 01.11.22 г. взеха участие три деца от нашия клас, които с помощта на Lego роботи успешно представиха „Мисия Марс – колонизирането“, която бе усвоена на Роболагера.

За финал на нашето СТЕМ приключение, съвместно с РИОСВ Плевен и Природен парк – Персина, подготвихме и организирахме конкурс на тема: „Моят приятел – господин Пеликан“, както и информационна кампания сред учениците от начален етап за необходимостта от опазване на околната среда и къдроглавия пеликан. Получихме над 100 рисунки и много щастливи мигове.

Всяко приключение си има своя край.

Съвместно с Обществения съвет при Иновативно СУ „Иван Вазов“ провокирахме и вдъхновихме присъстващите на организираното събитие и успешно предадохме щафетата на 1в клас с класен ръководител г-жа Бетовска, които обещаха, че ще проучат важен и интересен екологичен проблем и/или застрашен вид, който да преоткрият, популяризират и представят на училищната общност през 2023 г. Още по-вълнуващо и интересно ще бъде, ако има и други класове, които желаят да се включат в това невероятно приключение.

Нашето послание

Излезте извън класната си стая, за да помогнете за създаването на възможности за STEM обучение! Предизвикателство е, но можете да изградите невероятна симбиоза, пълна с иновации, креативност и реални STEM връзки. Вашата най-голяма награда могат да бъдат човешките връзки, които ще създадете чрез изграждане на STEM общност.

Сн. Лишкова и учениците от 3г кл.

Back to top button