Йога в първи „в“ клас

На 09.11.2022 г. учениците от 1. „в“ клас имаха възможност да се запознаят с йога в един от своите часове по физическо възпитание и спорт. По покана на класния ръководител – г-жа Силвия Бетовска на посещение в часа беше дипломиран треньор по йога към Националната спортна академия „Васил Левски“ и Българска федерация по йога – Деница Узунова.

По време на кратка беседа първокласниците разбраха, че думата йога означава съюз и идва от езика санскрит, който вече никой не говори. Научиха, че е древна система, идваща от Индия, която съдържа философия, начин на живот, физически и дихателни техники и упражнения. Разбраха, че много от йога позите са с имена на растения (поза „Лотос“, „Дърво“), животни (поза „Пеперуда“, „Щъркел“, „Кобра“) и предмети, които ни заобикалят (поза „Маса“, „Стол“ и т.н.).

Децата участваха в практика по йога в залата за гимнастика в училището, под звуците на успокояващи мелодии. С интерес те изпробваха различни пози, като научиха повече за работата на отделните части на тялото си. От представените дихателни техники научиха повече за самия процес на дишане, защо трябва да дишаме през носа и каква е връзката между дъха и настроението.

Практикуването на йога от ранна детска възраст помага за овладяване на физически упражнения, дихателни техники, като се постига оптимален здравословно-емоционален статус на децата. Целта е практикуващите да се отпуснат и забавляват, докато развиват не само сила, координация, гъвкавост и равновесие, но и осъзнаване на тялото си, по-добро фокусиране, концентрация и самочувствие. Йога е средство за възстановяване, създавайки една подкрепяща и подхранваща атмосфера.

Този различен час по физическо възпитание и спорт беше емоционален и зареждащ за учениците от 1. „в“ клас благодарение на усмихнатия треньор по йога Деница. Тя обеща да проведе нова практика с тях, когато се научат да изписват думата „йога“.

Кл. р-л: Силвия Бетовска

Back to top button