Ива Кръстева с нова изява

Храм „Света Троица“ е най-големият православен храм в Плевен и може да се похвали с над 100-годишна история. Бил е осветен на 14 май 1912г., строителството му е продължило 19 години, а стенописите са били завършени през 1946 г. След толкова години обаче, напълно естествено, богослужебната сграда има нужда от ремонт, който беше започнат през 2012 г. с рестврацията на стенописите в северния кораб.

Дейностите по възстановяване обаче бяха прекратени поради липса на средства. Близо 3000 лв. са необходими само за позлатата на дверите на иконостаса- сума, която храмът няма откъде да намери.

Поради тази причина се състоя благотворителен концерт. Организатори бяха Община Плевен, женско дружество „Развитие“, народно читалище „Пробуда- 1990“ и Църковното настоятелство при храм „Света Троица“. Датата на събитието беше 21 ноември- Денят на християнското семейство и християнската младеж. Организаторите бяха подготвили и красиви покани, в които е представен подробен списък с ремонтните дейности, които са запланувани.

Домакин на концерта, който стартира в 18 часа, беше зала „Катя Попова“. В него се включиха художествени колективи от Център за работа с деца- Плевен, балетна школа „Спирит“, вокална група „Ботевци пеят“ при НУ „Христо Ботев“, а също и индивидуални изпълнители. Ива Румиславова Кръстева от 8м клас беше представител на СОУ „Иван Вазов“ в благотворителната инициатива.

Името на осмокласничката вече ви е добре познато покрай нейните многобройни изяви в областта на бойните изкуства, но този път тя се представи в по-артистична светлина. На концерта осмокласничката рецитира поезия- „Като майчина пазва“ на Цветан Спасов. Може би ви е любопитно как Ива е решила да участва в благотворителния концерт?

Нашата съученичка сподели, че е била поканена лично от г-жа Даниела Заркова- секретар на читалище „Пробуда- 1990“. Тя била впечатлена от рецитаторските умения, които Ива е показала на конкурса, организиран от читалище „Съгласие 1869“ през месец октомври, и й отправила покана да се включи в благотворителния концерт.

Участието в концерта е било безвъзмездно. Поради тази причина всички талантливи младежи, които се бяха включили, получиха благодарствен адрес, подписан и подпечатан от организаторите на инициативата.

Събраната от концерта сума няма как да покрие реконструкцията на храма, затова Църковното настоятелство приема финансови средства на банковата си сметка. Освен това добре дошли са дарения на материали, строително-монтажна работа, доброволен труд и други.

Жалко е, че подобни инициативи са изобщо необходими, но хората, които ги осъществяват, заслужават истинска почит. Тук е и моментът да похвалим Ива за найния принос в благородната каузата.

Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button