Испания е домакин на „Пътуване между културите”

Нашият екип от петима ученици – Цветослава Маринова, Моника Мончева, Цветан Раев, Вероника Йончева и Маргарита Тодорова, с ръководители директорът на училището Димитър Митев и преподавателката по английски език Христина  Стоичкова пристигна в Испания в понеделник – 7 ноември. Въпреки изтощителното пътуване (15 часа), във вторник учениците ни са се представили отлично по време на първата среща от проекта.

Представили и дискутирали по групи проблеми като безработицата, глобалната миграция, алкохолът и наркотиците и проблемите на младежта. Проведена е първата работна среща на всички учители от проекта, на която е обсъдено какво е направено досега и какво предстои. Партньорите от Холандия са предложили Румъния да бъде домакин на финалната среща, тъй като тази страна се е включила по-късно в проекта. 
Гостите от страните по проекта са посрещнати много сърдечно от всички ученици на училището домакин на специална церемония. След това е имало официален прием в кметството на Хихон, на който са присъствали журналисти от местните медии. Във вторник следобед са били из града с екскурзовод и са посетили забележителностите на Хихон.
В сряда учениците търсят решения на вече представените проблеми. На работна среща е обсъдено кога и как ще премине следващата среща в Полша, акцентът на която ще бъдат събития в историята на всяка страна партньор, които са повлияли положително на Европа. Нашата група е посетила национален парк Picos de Europa, където всички са се насладили на прекрасни заснежени върхове и езера с кристално чиста вода, и Ковадонга – историческо място с пещера, спасила живота на много хора по време на робството. Тук е била и първата победа на испанците над поробителите. Посетили са и музея на ябълковото вино в Нева, където са се запознали с технологията на производството му от стари времена до днес.
Работата по проекта върви отлично и е отразена на първите страници на трите местни вестника. 

spain2spain3

Back to top button