Хрисимира Драганова с поредното постижение

Този декември отново се проведе ежегодният математически турнир „Иван Салабашев“. Надпреварата се слави като една от най-престижните, а тазгодишното издание бе двадесет и трето по ред. Състезанието е под егидата на ПИО на МОМН и секциите на Съюза на математиците в България. Както се очаква и СОУ „Иван Вазов“ си имаше представител, който да защити достойно името на училището. Това бе Хрисимира Ганчева Драганова от 4б клас, която не ни разочарова и този път.

Името й със сигурност ви звучи познато и това е напълно естествено, понеже тя може да се похвали с много отличия в най-различни области, а също така има и опит в турнира „Иван Салабашев“. Ще ви припомним, че миналата година тя си завоюва трета позиция в надпреварата, а сега с гордост ви съобщаваме, че стигна върха на стълбичката и ни донесе първо място.

Турнирът се проведе на 6 декември, а домакин бе плевенската математическа гимназия „Гео Милев“. До участие се допускат ученици от втори до дванадесети клас, разделени в 8 групи в зависимост от възрастта си. Темите за всяка група бяха различни и съобразени по трудност с нивото на развитие на участниците. Хрисимира трябваше да се справи с общо 15 задачи. Първите 10 бяха с избираем отговор, следващите четири- с открит числов отговор, а за последната се изискваше подробно описано решение. Състезателите разполагаха само с два астрономически часа за работа, а задачите изобщо не бяха лесни.

Максималният брой точки за 4 клас бе 60, но никой от участвалите 38 четвъртокласници не бе успял да реши темата без грешка. Хрисмира е получила 39 точки- един завиден резултат, който и осигурява място сред първенците в град Плевен. Тя беше наградена с традиционната грамота от турнира.

Момичето обаче има изявен интерес в сферата на математиката не заради наградите, а заради самата наука. Тя призна, че задачите са найната страст и дори обясни причината за това. „Когато не мога да реша някоя, се мотивирам още повече“- сподели малката ни математичка.
Ние, нейните съученици от СОУ”Иван Вазов”, се гордеем с триумфа на Хрисимира. Тя работи наистина упорито и положените усилия вече дават резултат. Ние можем само да я похвалим и да й пожелаем да продължи да се развива, а колекцията й от награди да расте.

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button