Големите читатели от 3б клас

От 12 до 16 май в цялата страна се провежда Национална библиотечна седмица. Учениците от 3б клас и ПИГ д, с ръководители г-жа Евелина Ницова и г-жа Лидия Коцева, отбелязаха началото ѝ по особено интересен и вълнуващ начин.

На 12.05 малчуганите посетиха детския отдел наРегионална библиотека „ Христо Смирненски“, където бяха посрещнати любезно от г-жа Севдалина Цолеевска, служител в отдела.

Третокласниците решиха да сторят това, защото до момента са провели няколко мероприятия. Най-напред те завършиха участието си в националната кампания „ Бисерче вълшебно 2014“, която се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Инициативата стартира през 2013 година и учениците, тогава второкласници, също се включиха.

В първото издание на кампанията участие са взели общо 1391 деца, които сформираха почетното жури и имаха възможност да определят двете най-добри книги за 2013година. Участниците решиха това да бъдат „Малката Божана в деня на боклуците“ и „Героите на Олимп: Знакът на Атина“. Особеното на инициативата е това, че децата, които участват в нея, трябва да прочетат някои от предложените заглавия и имат право да гласуват само за книга, която наистина ги е впечатлила.

С цел затвърждаване на позициите и превръщане в традиция през 2014 година бе организирано и второ издание на кампанията.Нашите третокласници попадат в категорията „Млади читатели от 6 до 10 години“. Всички книги, които участват в кампанията, са художествени произведения, издадени на български език в периода от 01.01.2013г. до 31.12.2013 година. Заглавията не присъстват в задължителната учебна литература, но са безкрайно увлекателни, вдъхновяващи, приключенски и подходящи за малките участници.

Нашите читатели от 3б клас проявиха интерес към доста от книгите и ги прочетоха буквално на един дъх, а след това имаха възможност да гласуват за тях. Романите бяха следните: „ Рамона завинаги“ от Бевърли Клиъри; „Детективите Агата и Лари.Загадката на фараона“ от Стийв Стивънсън; „ Коледата на малкия Никола“ от Госини и Семпе и
„Невероятното лекарство на Джордж“ от Роалд Дал.
Всички, които се включиха в гласуването,получиха специални грамоти за почетно читателско жури.

Приключенията в библиотеката обаче все още не бяха свършили. Още от втори клас г-жа Ницова възпитава у своите ученици любов към книгата и ги вдъхновява да четат. Ето защо тя реши и отново, за трети пореден път, да връчи специални награди за най-много прочетени произведения в рамките на учебната година. Както до сега инициативата се състоя в месеца на книгата. Тазгодишните призове заслужиха 10 ученика от класа: Дара-Мария Иванова, Димана Спасова, Йоанна Пешева, Кристияна Йотова, Мартин Рачев, Павел Калев, Палменна Брагарушева, Светослав Иванов, Хрисимира Драганова и Цвета Радева. Всеки от малчуганите е прочел по десет книги с по над 150 страници, а Димана, Хрисимира и Цвета дори са се справили с повече от тридесет заглавия, за което г-жа Ницова искрено ги поздравява.

В деня, когато третокласниците посетиха плевенската регионална библиотека, решиха да поканят и своите приятели- второкласниците от ПИГ д. Третокласниците искаха да покажат на своите по-малки съученици колко вълнуващо е четенето на книги. В края на посещението всички се насладиха на една глава от любимия на всички детски роман „Вещиците“ на Роалд Дал, прочетена изразително и атрактивно от г-жа Ницова. И понеже празникът си е празник, накрая всички получиха красиви разделители и се почерпиха с вкусни бонбони.
Децата си тръгнаха удовлетворени, щастливи и с увереността, че хубавите книги не са свършили, затова те ще продължават да четат.

 

Силвия Тачева, 10и

 

Back to top button