Фортисимо в клас в СОУ “Иван Вазов”

СОУ „Иван Вазов” стана част от проекта на плевенската филхармония за запознаване на малките четвъртокласници с класическата музика. В рамките на шест месеца ще бъдат представени всички музикални инструменти от симфоничния оркестър – цигулка, чело, контрабас, ударни инструменти, флейта, кларинет, тромбон.

Девет инструменталисти ще идват през две седмици в  училището, за да запознават децата с инструментите. В час по музика на 4В клас вече беше на гости Елена Николова, преподавател по цигулка, заедно с Габриел Славчев, ученик от Музикалното училище, който също свири на цигулка. Представянето на този инструмент беше направено по интересен начин и впечатли малчуганите. 
В края на проекта, на 27 април, едновременно в Плевен и в София ще се проведе финален концерт. Ще има и театрална част, водена от Любо Нейков, която ще бъде в София, а в Плевен ще я гледаме от видеостена в зала “Катя Попова”, където ще е концертът. В София гост ще бъде Веско Пантелеев Ешкенази, концерт-майстор в Амстердам. Той, освен че ще свири, ще помага на Любо Нейков във воденето на театралната част. Тя остава загадка, но е сигурно, че ще бъде много забавно, казват от СОУ “Иван Вазов”. И допълват, че вероятно децата също ще се включат в концерта.
Проектът се нарича „Фортисимо в клас” и е финансиран от „Америка за България”. Инициативата е на Максим Ешкенази, българин, диригент в Лос Анджелис.

Източник: ПОСРЕДНИК

Back to top button