Финал за малките Вазовски джуниъри

Учебната година за малките джуниъри на СОУ „Иван Вазов” завърши. Заниманията си по програмата децата завършиха с две важни теми – четвъртокласниците проследиха парите в местната икономика, а второкласниците разказаха за своите нови приятели – малчуганите от един плевенски център.

В последния учебен ден учениците от 4Б клас с класен ръководител Евелина Ницова проведоха последния си урок по програмата „Джуниър Ачийвмънт” на тема „Движението на парите”. Доброволец бизнес консултант този път беше Елеонора Пешева, управител на клон на “Райфайзенбанк” в Плевен. Децата трябваше да се научат да разпознават ситуации, при които парите се разменят за стоки и услуги. Те участваха в интересна игра, която започна от 1 лев, току-що излязъл от монетния двор. Всяко дете реши как да постъпи – какво да си купи с левчето или да го използва за някаква услуга. Едно от децата реши да не харчи парите, а да ги спести в сметка в банка. Забавно, чрез подобни игри децата се убедиха в кръговия поток на парите. Помагаха си с интерактивно табло, на което бяха отбелязани обектите от движението на парите, помагалата по програмата, в които обичайно записват усвоеното. Малките икономисти изпълняваха точно указанията на доброволеца консултант, показаха, че са изобретателни и наблюдателни.
Младите джуниъри вече имат сериозни познания в бизнеса и икономиката след едногодишното си обучение по „Джуниър Ачийвмънт”. В този ден те получиха и своите сертификати за успешно завършили обучението по тази европейска програма.
Учениците от 2Д клас с класен ръководител Милена Вълова завършиха тазгодишното си обучение по програмата с гостуване в кабинета на кмета. През март той прие поканата на децата и им гостува в класната стая, за да разкаже за професията на кмета, когато второкласниците се учеха да разпознават различните професии и тяхната значимост.
В края на май второкласниците пък направиха презентация, която накратко разказа за всичките техни инициативи по програмата – за благотворителните акции, за екскурзията, която подариха на своите приятели от Центъра за настаняване на деца от семеен тип, за помощта на родителите си, за вълнуващите срещи с децата от Центъра.
Найден Зеленогорски им връчи удостоверенията за завършен втори клас и сертификатите за участие в програмата „Джуниър Ачийвмънт”. Трима от второкласниците – Ясмин, Захари и Синтия, гостуваха и в радио Плевен, за да разкажат за трите етапа на производство и продажба, през които преминаха през тази учебна година. На живо, макар и толкова малки, те представиха много добре класа си и подробно разказаха на слушателите защо им харесва да помагат на другите, да произвеждат и реализират продукцията си, да изкарват сами „честни пари”.

Източник: Посредник

Back to top button