Европейско междучасие и в СОУ „Иван Вазов“

На 14 май се проведе официалната церемония по изпращането на тазгодишните абитуриенти на СОУ „Иван Вазов“. Специален гост на събитието бе г-н Светослав Малинов – депутат в Европейския парламент. Той лично поздрави завършващите дванадесетокласници и стана свидетел на цялата церемония. Непосредствено след края й пък в зала „Европа“ гостът се срещна с ученици от 10б, 10з и 11л клас.

Може би ви е любопитно какво прави евродепутатът в Плевен. Той самият обясни, че не е от тук, никога не е бил в нашия град и като цяло няма нищо общо с него. Г-н Малинов каза още, че когато си търсел асистенти, той ги подбирал по техните умения и качества, без да се интересува от образованието им, произхода им и друга подобна информация. Оказва се, сподели той, че двама от тримата му асистенти били плевенчани.
Това обаче не е единствената причина за визитата му. Неговото посещение е част от инициативата му „Европейско междучасие“. Целта е г-н Малинов и неговият екип да посетят максимално много средни училища в цяла България, за да популяризират дейността на Европейския парламент и на Европейския съюз пред по-млада аудитория.
За срещата си с вазовци в зала „Европа“ г-н Малинов бе подготвил специална презентация, чрез която запозна присъстващите със същността на Европейския съюз, който до ден днешен е единствен по рода си. Учениците разбраха, че това е първият в историята на човечеството траен съюз на демократични държави и се запознаха с ценностите, върху които се базира. Гостът разтълкува и мотото на общността- „Единни в многообразието“. Той обясни на младата аудитория, че Европейският съюз държи на и поощрява запазването на многообразието във всяко едно отношение, но се старае да наложи обща правна рамка, закони и политики в определени неща.
Евродепутатът запозна учениците и с историята на Съюза. Той е бил създаден след края на Втората Световна война. Неговите основатели целяли мир и дори не подозирали до каква степен ще се развие тяхното скромно обединение, което първоначално е включвало само шест държави. Г-н Малинова напомни, че България става членка на Европейската общност през 2007 година. Той обясни, че това закъснение не се наказва с накърняване на правата и свободите на българите, но то е породено от вътрешни проблеми на развитието на страната.
Гостът запозна аудиторията с дейността на европейските институции и основните им права като европейски граждани, а също така им представи и други любопитни факти, свързани със Съюза. След края на презентацията той прикани присъстващите да зададат своите въпроси.
В края на срещата се проведе и викторина с въпроси и най-активните ученици получиха награди за своите отговори. Освен това г-н Малинов и неговият екип бяга подготвили подаръци за всички присъстващи- химикалки, магнитчета, инфромационни брошури и книжки с информация за Европа и Европейския съюз, така че никой не си тръгна ощетен.
Радваме се, че и при нас се проведе интересното „Европейско междучасие“.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button