Евгени Горанов спечели своя първи медал

Скокове на батут е един не много популярен спорт за България, но оказва се с много традиции в САЩ, където се е зародил в началото на деветдесетте години на миналия век. Поради зрелищния и забавен характер бързо навлизат в училищните програми по физическо възпитание и в детските центрове за забавления.

 

Нещо повече, скокове на батут е олимпийски спорт, в който гимнастиците изпълняват акробатични номера, докато скачат на трамплин. Те могат да включват прости скокове с различни позиции на тялото или по-сложни комбинации като салта и превъртания напред или назад.
В началото на 2014 година в Плевен е открита и функционира една от най-модерните зали в страната за развитие на този спорт. По него се запалва и Евгени Горанов от 2 д клас и започва усилено да тренира в спортен клуб „Спартак- Плевен”.
Евгени споделя, че е интересно да скача на батут, защото се е научил да прави много различни фигури – барани, задни салта, винтове, предни салта и много други упражнения, за да подържа добра форма. Привлича го и участието в състезания, където има възможност да премери своите сили с много деца от града и страната и да спечели медал, но сам си дава сметка, че зад всяко участие стои много труд на целия му екип. На тренировки е съсредоточен и стриктно изпълнява инструкциите на треньора, внимава и запомня фигурите, които му показва, но и много се забавляват с целия отбор.
Макар и много млад състезател, Евгени, заедно със своя съотборник Илиян Аврамов вече спечели своя първи медал. Малките състезатели се състезават в синхрон и завоюваха второ място и сребърни медали на турнира за купа „Север”, който се състоя на 17 май в Плевен.
Евгени си дава сметка, че това е само началото и оттук нататък му предстои много усърдна работа и тренировки, за да защити своя медал и да постигне още по-големи успехи на предстоящото Републиканско първенство, което щe се проведе през юни в град София. Но едно е сигурен, че го очакват по-големи успехи, защото скокове на батут е спорт, който харесва, обича и тренира с истински хъс и удоволствие.
Пожелаваме му още много успехи и спортни победи!

 

Back to top button