„Есенна палитра“

Есента бавно стъпва по безкрайните пътеки на майката природа. Докосва всяко дърво, всяка тревичка и всяко живо същество. Листата танцуват своя  кратък  въздушен танц, а накрая уморени спират на земята. И сякаш с края на тяхното представление настъпва и финалът на живота им. Те ще красят улиците, градините със своите цветове, но скоро бялата богиня ще заличи следите им. Дърветата остават самотни, мрачни и дори понякога плашещи. Почти осезаема е тяхната болка. Тя обаче няма да продължи дълго, защото снежинките ще намерят подслон в клоните на дърветата и те отново ще станат по своему красиви. Есенният дъждец започва да ромоли по покривите на къщите. Това са сълзите на природата, която тъгува за всички онези, които губят пъстротата си и им дава последна глътка живот. Птиците отлитат на юг, далеч от гнездото под родната стряха. Струпването им по жиците предвещава скорошното заминаване. Време е да се сбогуват с последните слънчеви лъчи.

Красивата и тъжна есен е и благодатна към човечеството. Това е сезонът, в който природата ни дава последните си плодове, преди да настъпи тежката зима. Започва гроздоберът. Тъмните гроздове ще се превърнат в руйно вино, с което да топлим душите си в студените зимни вечери. Пшеницата ще бъде засята, за да можем през пролетта да пожънем богата реколта. И така кръговратът  на природата ще продължи, а ние ще се възхищаваме на множеството му нюанси.

Всички тези чувства, породени от красотата на природата, нашите малки и големи творци са пресъздали в рисунките си. Те са използвали изкуството на цветовете, за да покажат многото нюанси на есента. В изложбата, която вдъхва живот на училищната стена, са взели участие ученици от 5,6,7 и 8 клас. Рисунките са изготвени в часовете по изобразително изкуство под ръководството на преподавателите: Росица Симова и Клаудия Черакчиева. Пожелаваме на учениците – бъдещи художници,  да продължат да творят и да ни радват със своите произведения, които не спират да красят нашето училище.

Магдалена Минкова XIб

 

Back to top button