Експерименти + роботи = усмивки

На 13. май учениците от 2. „е“ клас посетиха Сугестопедия център с ръководител г-н Преслав Гайдарски. В голямата слънчева зала се потопиха в света на науката и знанието посрещнати от домакините и зайчето Сара, което се отглежда от децата, посещаващи центъра.

По достъпен начин второкласниците се запознаха нагледно с теоремата на Питагор и редицата на Фибоначи. Научиха, че числата на Фибоначи се срещат и в природата по най-различни и любопитни начини – в подредбата на семките на слънчогледа, във формата на шишарката, ананаса и дори в черупките на охлювите.

Вълнуваща беше срещата с роботите LEGO изработени от техни връстници в клуба по роботика, в който участва и съученикът им Светлозар. Да се докоснат до тях и научат как са програмирани е преживяване, което не се случва ежедневно. Роботите – куче, годзила, кобра, спортист и др., извършващи различни действия и издаващи звуци, естествено предизвикаха много емоции.

След това учениците се пренесоха в света на космоса, като с бонбони маршмелоу и цветни пръчици моделираха съзвездия по дадени схеми, а за награда получиха почерпка със лакомството.

Експериментите също бяха част от гостуването в центъра – изригващ вулкан; балон, който се пълни с газ вследствие реакция на газирана течност; смесване на основа и лимонена киселина; получаване на вакуум в чаша потопена в течност. Различни и нетрадиционни, те приковаха вниманието на децата и ги накараха да се почувстват като истински изследователи.

Благодарим на г-н Гайдарски и неговия екип за гостоприемството, знанието и опита, които сподели с любознателните вазовчета!

Кл. р-л: Наталия Тодорова

Back to top button