Екскурзията за I б, г, д, е

Най-сетне дойде дългоочакваният ден – 20.05.2019 г. – първата учебна екскурзия за учениците от I б, г, д, е клас. В слънчевия майски ден първолаците и техните ръководители Цветомира Стойчева, Красимира Найденова, Людмила Ванкова и Теодора Дихонова с нетърпение отпътуваха по маршрут Плевен – с.Къкрина – с.Черни Осъм – Троянски манастир – Ловеч – Плевен.

В с.Къкрина групата посети ханчето, в което е нощувал и е бил  заловен Васил Левски. Децата с интерес слушаха беседата и развълнувано задаваха въпроси за случилото се преди 147 години. След това си купиха интересни албуми, книжки и сувенири, свързани с живота и делото на Апостола. За спомен се снимаха пред стария дъб и паметната плоча, намиращи се в двора на музея.

Туристическото пътуване продължи към с.Черни Осъм. Природонаучният музей плени учениците още от първата зала, в която са изложени препарирани диви животни, обитаващи горите на Средна Стара планина. Огромните колекции от насекоми, влечуги, риби, птици и бозайници в залите, оставиха без дъх малките пътешественици.

Настъпи време за кратка почивка и обяд. На полянката край музея екскурзиантите похапнаха. Любуваха се на бистрите и прохладни води на река Черни Осъм.

Оттам потеглиха към Троянския манастир „Успение Богородично“. Тишината и достолепието на обителта ги впечатли. В църквата на манастира запалиха свещички, помолиха се за здраве пред чудотворната икона на Богородица Троеручица. Научиха, че тук се е крил Васил Левски. Избраха с вълнение подаръци за близките.

Последната спирка от пътешествието бе град Ловеч. Покритият мост над река Осъм, построен от майстор Кольо Фичето, изненада първолаците с интересната си архитектура. Многобройните дюкянчета ги привлякоха с разнообразие от сувенири, свързани с област Ловеч и региона.

Изморени, но удовлетворени от преживяното, поеха обратно към родния град Плевен.

Back to top button