Екскурзията на втори „А“ и „Б“ класове

На 25 и 26 април тази година учениците от втори А и втори Б клас, заедно със своите родители и ръководители г-жа Китева, г-жа Ницова и г-жа Димитрова, организираха двудневна екскурзия по маршрут Плевен – София – Дупница – Рилски манастир – Плевен.

Сутринта на 25 април всички участници в екскурзията се събраха пред нашето училище, нетърпеливи да започне приключението. Времето също обещаваше да бъде благосклонно – първите слънчеви лъчи се прокрадваха срамежливо между вече разлистилите се клони на дърветата.

Автобусът с екскурзиантите потегли и с приповдигнато настроение, всички се приготвиха за незабравими приключения.

Първата спирка беше в Детски научен център „Музейко“ в град София. Всички бяха впечатлени от уредбата и обслужването. Надянали отличителни жилетки в различни цветове, двата класа започнаха обиколка из трите етажа, озаглавени „Минало“, „Настояще“ и „Бъдеще“. Във всеки един център имаше нещо, което да направи впечатление на малките ученици. В раздел „Минало“ имаха възможност да влязат в ролята на археолози, да се облекат в дрехи от Средновековието. В „Бъдеще“ се почувстваха като космонавти в самолетен тренажор, премериха теглото си и видяха колко биха могли да тежат на Луната и на другите планети от Слънчевата система. Нашите екскурзианти останаха особено впечатлени в раздел „Настояще“. Заедно с многото интересни експерименти, като например да произвеждат електрически ток, те имаха възможност да разгледат и терариум с впечатляващи животни и да пипнат истински геконт, който се оказа малък, симпатичен и с кожа, наподобяваща допир до силиконова играчка.

След неусетно изминалото време, всички обядваха в специално подготвена зала за отмора и почивка.

После групата се отправи към Зоопарка. Там разгледаха животните, порадваха  им се и видяха представители, които не обитават нашите географски ширини – тигри, слонове, хипопотами.

В ранния следобед автобусът потегли за град Дупница. Там всички се настаниха в х-л „Рила“, който се намира в центъра на китния и интересен град. След вечерята всички се отправиха към залата, предназначена за детски забавления и показаха много танцови умения.

На другата сутрин цялата група, водена от любезния екскурзовод на туроператорска фирма „Вист“ – Деница, разгледа забележителностите на град Дупница – Центъра с фонтаните, Часовниковата кула и Старата джамия.

Заредени със сили и желание за нови впечатления, екскурзиантите се отправиха към Рилския манастир.

Макар и малки, децата почувстваха магнетичната сила на най-голямата християнска обител на Балканския полуостров. Стъпваха тихо, разглеждаха с интерес и слушаха с внимание разказа на екскурзовода.

След посещението в Рилския манастир, групата обядва и потегли за родния град Плевен.

Back to top button