Екскурзия на III Д клас на 19.05.2016г.

На 19 май 2016 година учениците от III Д клас посетиха град София. Видяхме Храм паметник Александър Невски, сградата на  Министерски съвет, Народното събрание, Президентството и Вечния огън.Разгледахме Античния комплекс „Стара Сердика“. Забавлявахме се в Детски научен център Музейко. Посетихме и богатия столичен зоопарк. „Това е най- хубавият ни ден, видяхме толкова нови и интересни неща. Не искаме денят ни да свършва“, споделиха третокласниците, когато пътуваха към град Плевен.

Разходката ни започна от Храм-паметника  „Св. Александър Невски“- един от символите на София. Непосредствено до храма се намира църквата „Св. София”, дала името на столицата и изградена  върху стари църкви от IV век. Интересен е и площадът около храма, където са Паметникът на незнайния воин с вечния огън. Снимахме се пред Народното събрание на Република България- една от първите обществени сгради в София, която е построена  след Освобождението. Стигнахме и до Националната художествена галерия- някогашният царски дворец. Спряхме се пред възпоменателната плоча и прочетохме, че  там е бил съден от турските власти Апостолът на българската свобода Васил Левски. Неусетно се озовахме под три стъклени купола под формата на капки, които покриват останките от Древна Сердика и се намират между сградите на Президентството и Министерския съвет.

Възможно ли е да се разходиш из древността, но не чрез исторически книги и филми, а буквално и не да ходиш до археологическите разкопки на някое антично селище, а да го направиш докато  си на екскурзия и то в центъра на София? Учениците от III „д” се „разходиха” в историята, като посетиха най-големия музей на открито в София – античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на  столичното Ларго, който е зона с музеен характер и има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

Сред най-големите атракции на „Сердика“ е Декуманус Максимус – главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която се разходихме и ние. Докоснахме се до  големия подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика и какъвто не притежава нито една друга европейска столица, освен Рим.

Потеглихме към Зоологическата градина – най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. Основана през 1888 година от княз Фердинанд.  На огромна територия и сред много зеленина се отглеждат  редки и застрашени видове- дневни и нощни грабливи птици; от големите котки – амурски и персийски леопард, амурски тигър, евроазиатски рис; от тревопасните – антилопа адакс, арабски орикс и воден козел. Разбира се, Софийската зоологическа градина не е лишена и от представители на животните, познати ни още от детските приказки – европейски вълк, кафява мечка, червена лисица, язовец и други. Играхме и с  удивление и възхищение се спряхме  пред хипопотамите, носорозите и слоновете. Най- забавни бяха маймуните, но и  мечките наблюдавахме с огромен интерес.

И пристигнахме на последната ни спирка- Детски научен център Музейко. Цялото съдържание на музея вдъхновява децата за познание, откривателство и наука. Кога науката става игра? Когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. На трите етажа научихме много нови и интересни факти за миналото, настоящето и бъдещето. Тръгнахме от археологическите разкопки и открития, останките в пещерата Магурата, както и вулканите и причините за земетресенията. Преминахме през разнообразна градска среда и интересни архитектурни решения, проследихме виртуално смяната на сезоните и промените в природата, изследвахме зрението на различни животни, добивахме енергия, строихме сгради и …  . Летяхме в Космоса. Научихме много за постиженията на България в космическите изследвания.

Целият ни ден беше изпълнен с култура, история, природа и наука, но в най- действения модел на тези думи. Съвсем искрено учениците от III „д” извикаха, че това е най- хубавият ден и никак не им се иска да свършва. Но това е възможно само във вълшебните приказки, ние отново се връщаме в училище, но заредени с нови знания и впечатления.

 

Галерия:

Back to top button