Екскурзия на II „в” и II „д” класове

На 27.04.2018 г. учениците от II„в” и II„д” класове от СУ “Иван Вазов” посетиха Габрово, заедно със своите ръководители – г-жа Дочева, г-жа Коцева и г-ца Иванова.

Целта на екскурзията бе учениците да обогатят знанията и компетентностите по български език и литература и околен свят и да придобият познания за възпитанието в миналото.

Първият обект в град Габрово беше „Народна астрономическа обсерватория и планетариум”, който е разположен в живописния квартал „Петкова нива“, недалеч от центъра. Това е единствената по рода си в централна България астрономическа обсерватория. Представената лекция в специфичната обстановка на звездната зала оставиха незабравим спомен у учениците за небесните обекти и явления.

Развълнувани, учениците посетиха следващият обект – Априловската гимназия, която се превръща в един от символите на Габрово и привлича отзивчивостта и загрижеността на поколения габровци. От историята научихме, че на 2 януари 1835 г. е открито Първото българско светско училище по метода Бел-Ланкастер с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашев и др. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища. От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи. От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия. Сградата на Националната Априловска гимназия е дело на Уста Генчо Кънчев. Основният й камък се полага през 1851 година, а през 1873 година бива окончателно завършена. През 1979 година е обявена е за паметник на културата от национално значение.

От всички тези любопитни факти, бяхме възхитени и научихме колко труд полагат учителите, за да ни научат на четмо и писмо. Дадохме си сметка колко е важно да се учим, за да сме едни достойни хора.

С още по-голямо вълнение се озовахме на следващата спирка, която ни беше включена в програмата – Архитектурно-етнографският комплекс „Етър“, който е умален размер на някогашно Габрово. Това е уникално местенце, което докосна с отминалата действителност. „Етър“ е първият по рода си музей на открито. Той показва българския бит, култура и занаятчийство с малките си талпени и двукатови къщички и голямата чаршия. В етнографския комплекс се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Поради това водното колело е станало негова емблема. Интересно е, че всичките 10 обекта работят, и то по автентичен начин.

Занаятчийската чаршия е представена от 16 работилници, които са образци на балканската архитектура и разкриват самобитния талант на възрожденските строители. Тук наблюдавахме работата на майсторите-занаятчии и всички си закупихме ръчно изработени предмети от метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина и други.

И така след дългото и интересно пътешествие из българския бит, нашата екскурзия приключи. Заредени със знание и култура с любезните ни екскурзоводи, тръгнахме към нашия също така красив град Плевен. Всички ученици очакваха с нетърпение да се върнат при родителите си, за да им разкажат за невероятната разходка и да им покажат ръчно изработените сувенири и подаръци, които са си купили по пътя на това невероятно преживяване. Доволни и щастливи с нетърпение чакаме следващата интересна дестинация!

Back to top button