Екскурзия на 6а клас, 13-14.06.2017г.

В края на учебната година, изпълнена с много труд, уроци и състезания настъпи и денят на дългоочакваната екскурзия до Рилския манастир и град Банско. Отпътувахме по график, заредени с много настроение и положителни емоции.

След две кратки почивки по пътя пристигнахме в светата обител, разположена сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила. В двора на манастира екскурзоводът ни разказа историята на този най-голям и значим църковно-исторически и културен паметник в България, построен през Х век от св. Иван Рилски. През хилядолетното си съществуване манастирът е сменял два пъти мястото си, бил е разрушаван и обновяван няколко пъти. През ХІV в. е обновен от българския владетел Хрельо Драговол, като от този период е запазена кула с параклис „Преображение Господне“. Днешните сгради на манастира датират от началото на ХІХ в., когато след стихиен пожар са били построени отново. След разказа на екскурзовода влязохме да запалим свещ в красивата църква на манастира, разходихме се и си купихме сувенири.

В горещия юнски ден, след дългия път удоволствието в басейна на хотела беше голямо. Плувахме и играхме на воля. След вечерята нашите ръководители г-жа Христинка Пеева и г-жа Ани Петрова ни бяха подготвили викторина със забавни логически въпроси. За най-досетливите имаше награди-лакомства. Вечерната разходка в град Банско завърши с кратка импровизирана дискотека в центъра на града.

Вторият ден от нашата екскурзия започна с посещението на най-новия музей в града, открит през 2008 г. на мястото, където е била родната къща на Паисий Хилендарски. Беседата на екскурзоводката беше много интересна, а на зададените от нея въпроси винаги давахме верните отговори. Посетихме и красивата църква в града, а след това се поразходихме още малко преди отпътуването.

Екскурзията ни започна и завърши с усмихнати лица и с чувството за по-голяма взаимност и сплотеност – един чудесен финал на учебната година и зареждащо начало на жадуваната лятна ваканция.

Автори: 6а клас

Back to top button