Екскурзия 8з клас 28-29.06.2016г.

Красота! Красивите неща са навсякъде около нас. У любимите ни хора, природата или в добрите постъпки, на които ставаме свидетели. Важното е ние самите да виждаме не само външната, но и вътрешната красота. За тези два дни, в които нашият клас беше на екскурзия видяхме малка част от красотата, която притежава нашата родина- пещерата Магурата и Белоградчишките скали.

Някои наричат Магурата осмото чудо на света, а други твърдят, че влизайки в нея, човек попада в приказка отпреди 15 млн. години. И действително, когато човек влезе в пещерата остава без думи при величествената красота на природата. Сталактитите и сталагмитите освен с красота правят впечатление,и с големите си размери ( ,,Големият сталактон“ с височина над 20м и ,,Падналият бор“ най-големият сталагмит с височина от 11м).

Бисер на пещерата са невероятните скални рисунки. Изобразени са култови и ловни сцени водещи до много въпроси без еднозначни отговори.

В по-късен етап от историята вероятно е използвана за пренощуване на римски роби и правене на жертвоприношения, погребвали са тракийци, служила е за подслон на революционери и партизани.

Пътят до Белоградчишките скали почти не се усети тъй като бяхме прекалено възторжени от неповторимата Магура. Пристигайки там, още със слизането от автобуса, човек усеща енергията на величествените Белоградчишки скали.

Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км дължина, 3 до 5 км ширина и до 200 м височина. Най-величествените скали обграждат Белоградчик : Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. На 4 км от града около пещерата Лепеница има друга голяма скална група, където най-внушителната фигура е на Динозавърът. Около с.Боровица са Боров камък и Пчелен камък. От терасата на прочутия Мислен камък може да се наблюдава безкрайната панорама от зъбери, скали, пропасти, тучни поляни и прохладни долчинки с бистри ручеи, а далеч в синевата са спокойните очертания на Стара планина. Пред тази гледка човек онемява. Наименованията на всяка скална фигура са плод на народното въображение. Гледката бе изумителна!

Нещо интересно е една от многото легенди за Белоградчишките скали, а именно тази за  Витиния, която се превърнала в Мадоната с детето в ръце.Легендата гласи как преди векове между скалите имало девически манастир. Рано всяка сутрин манастирските камбани приканвали за молитва обречените на Бога монахини. Най-младата сред тях, послушницата Витиния, не могла да скрие под расото своята красота. Мълвата за красотата на сестра Вита се разнесла навред из Римската империя. На един Петровден, когато хората имали право да посещават манастирите, съдбата срещнала Вита с римлянина Антонио. Те дълго криели любовта си от монахините. Но след година плодът на тяхната любов се показал на бял свят. Детски плач огласил килиите на манастира. Вита била разобличена и изправена пред строгия съд на монасите. Те решили да я прокълнат и изгонят от манастира заедно с детето. В това време откъм хълма се задал Антонио на белия си кон, умоляващ монахините да оставят Вита. И станало чудо. Изведнъж над скалите се извила буря, паднал гръм, земята се разтресла. Манастирът се сринал и всичко наоколо се вкаменило – Конникът, Монасите и Витиния, която се превърнала в Мадоната с детето в ръце.

Колко приказно звучи всичко това нали? А представяте ли си, че това е само една много малка част от вълшебните и почти нереални места в нашата България? Малка страна с големи чудеса.Които не могат да се видят никъде другаде по света. Гордост е да се наречем  българи.

Рая Попова и Любка Тотева 8 „з” клас

 

Back to top button