Екскурзия 10л,м клас 09-11.06.2016г.

Едно незабравимо преживяване в Пирин

Имало едно време страна, която всеки  би искал да посети. И тя не била от тези, в които всичко е направено от бонбони, сладолед и шоколад , а е изпълнена с неописуема красота и вдъхновяваща природа. Хълмове, планини, долини, равнини – всичко това я обгражда и внася спокойствие и хармония у хората. Попадайки там, човек има чувството, че при гледането на изяществото твори в съзнанието си стихове, рисува картини с поглед и създава музика, наслаждавайки се на тишината и песните на птиците.

Всичко това ви се струва като истинска приказка, нали? Всъщност това място е реално. Съществува днес, сега, в този момент и аз имах възможността да го посетя. С моите съученици от Х ”л’” и ”м” клас се впуснахме в пътешествие към Южна България. Първата ни дестинация беше Сандански, който притежава съхранено  природно богатство – от плодородната долина на р.Струма до високите върхове на Пирин планина. Господи, гледката бе изумителна! Слънчевите лъчи се отразяваха в кристалната вода на реката, а върховете на Пирин, криещи се зад пухкавите бели облаци, допринасяха за магическата картина.

Посетихме и местността Рупите, където е живяла най-известната пророчица на България – Вангелия Пандева Гущерова (Ванга). Хората казват, че тя е черпила сили от това място и се е зареждала с положителна и душевна енергия. Стъпвайки на тези земи, аз също усетих вътрешно спокойствие  и сякаш се отърсих от всичко зад гърба ми и преминах през нова духовна фаза от своя живот.

Първата ни нощувка бе в най-малкия град на България – Мелник. Въздухът там е по-чист, хората са по – различни, постройките са по-старомодни и всичко това е обградено от зеленина, планини, а ти просто се наслаждаваш и оставаш без дъх. На следващия ден посетихме Роженския манастир, в който чудотворната икона на Света Богородица е поставена до вратата на църквата и посреща вярващите. Стенописите, украсяващи притвора на главната църква, са предимно сцени, свързани с деянията на Христос.

Втората ни нощувка бе в курортния град Банско, намиращ се в подножието на Пирин. Уникално е чувството, когато излезеш рано сутрин на терасата и слънцето те огрее. Виждаш пред себе си гледка, която те пречиства душевно и те кара да се усмихнеш. Премахва цялата отрицателна енергия от теб и те зарежда с позитивизъм. В музея на Никола Вапцаров увлекателната беседа на екскурзовода ни накара да погледнем на поета не само като на създател на стихове, но и като на човек с богата душевност, винаги мислещ първо за другите, а след това за себе си.

България е малка страна, криеща в себе си толкова много богатства и красоти, които не могат да се видят никъде другаде по света. Екскурзията ни до Южна България ми доказа това.Чувствам се горда от факта, че живея в тази приказна страна и, че имах възможността да бъда част от тази приказка.

Антония Богданова,  Х ”л” клас.

 

Back to top button