Една коледна традиция

Според народният календар, на 1-ви януари младежите трябва да сурвакат всички членове на семейството. Да сурвакат означава да ги удрят с дрянови пръчки по гърбовете като едновременно с това произнасят благословии. Нашите прадеди са вярвали, че докосването с зелена клонка в началото на годината донася жизненост, здраве и сили. Една прекрасна традиция, която не бива да бъде забравена, и която учителите на СУ „Иван Вазов” – град Плевен искат да предадат на всяка цена на своите ученици. За тази традиция се подготвиха и учениците от II „в”,  II „д” и IV „в” класове.

Работилницата за сурвачки тази година беше старателно организирана от второкласниците и четвъртокласниците. Второкласниците бяха подходящо украсили класната стая в очакване на своите гости – учениците от IV „в” клас. На масите бяха поставени всички необходими за направата на сурвачки материали. Във въздуха ухаеше на прясно опечени пуканки, звучаха български коледни песни. Ентусиазмът като че ли беше обхванал всички.

Часът започна, като четвъртокласниците изнесоха специално представление на по-малките си съученици. С невероятните си гласчета пееха песни, рецитираха стихотворения, свириха на китара. След тези изпълнения и в духа на Коледа, всички учениците запретнаха ръкави и с нетърпение и желание започнаха изработването на своите сурвачки. Украсяваха ги богато и интересно, имаше пуканки, ошав, малки гевречета, вълна, сухи чушки, парички… И така бързи, смели, сръчни, техните продукти станаха невероятно красиви. Накрая учениците сурвакаха и своите госпожи – г-жа Събкова, г-жа Коцева и г-жа Дочева. Всичко това препраща към едно желание – следващата година да бъде изпълнена с плодородие, здраве, щастие и да има берекет.

На този ден всички ние – възрастни и деца, се потопихме в прекрасната атмосфера на коледните и новогодишни празници. Заедно се насладихме на коледната магия и пресъздадохме българските традиции с много настроение, песни, танци, смях и закачки. По-малките ученици от благодарност за помощта на своите по-големи съученици бяха подготвили почерпка. По традиция на трапезата имаше и баница с късмети. С много нетърпение и вълнение, какво ли ще и донесе късметчето, учениците ги развиваха и си ги прочетоха един на друг. И така неусетно, последният учебен час за тази година свърши.

Уважаеми родители, баби, дядовци, вуйчовци, чичовци, лели, стринки…подготвяте се, защото вашите сурвакари са готови с техните сурвачки!

 

Пожелаваме на всички ученици, учители и родители весели Коледни и Новогодишни празници!

Една Коледа – за много желания.
Една нова година – за много мечти!
Една цяла година – за много успехи!
Весели празници!

 

Back to top button