Единадесетокласниците се срещнаха с Мадлен Алгафари

На 5 юни единадесетокласниците от нашето училище имаха възможността да присъстват на поредната среща с видния психотерапевт и писател – г-жа Мадлен Алгафари. Визитата отново е по проекта „Училище за училището”, в който СОУ „Иван Вазов” участва активно от известно време.

 

Мястото, на което се проведе събитието, както обикновено беше зала „Европа”. Като първа и основна тема се открои въпросът за мъжкото и женското в миналото и днес, който както стана ясно, напоследък е един от най-коментираните в средата, в която работи г-жа Алгафари. Предметът на дискусията се оказа наистина интригуващ за учениците от 11 клас, които слушаха с явен интерес. Сред идеите, които изпъкнаха най-много, беше тази, че да станеш мъж е много по-трудно, отколкото да станеш жена, тъй като в първия случай става въпрос за революция, а във втория – за еволюция. Коментираха се също процесът на еманципациране на женския, както и този на мъжкия пол и разликите във времето и смисъла на двете събития.
Следващата тема, заинтригувала учениците, беше както интересна, така и полезна за тях. Тя се отнасяше до ролята на родителите в живота ни и кой всъщност трябва да е най-важният в него. Повечето от единадесетокласниците предположиха, че от най-голямо значение е майката, което както поясни г-жа Алгафари, изобщо не е правилно. Тя обясни, че главна роля в собствения живот на човека трябва да заема Азът, на второ място трябва да поставяме партньора, а на трето – децата. Интересното е, че родителите, които според учениците трябваше да са на първо, се оказаха на девето, дори и на десето място по важност, според преценката на психоложката. Тя посъветва желаещите да прочетат книгата „Оковите на майчината любов” от Анатолий Некрасов, която според нея би им била много полезна в живота и в отношенията с родителите.
Тъй като г-жа Мадлен Алгафари спомена няколко пъти в началто на разговора, че шоколадът е заместител на любовта, много ученици полюбопитстваха дали има нещо, което да замени сексуалния акт. Отговорът на психотерапевта беше положителен, но с уточнението, че нито едно мета удоволствие като пари, коли, наркотични вещества, дрехи, вещи, дипломи, медали, храна или други, не може да замести изцяло живия човек. Според нея същинските потребности за пълноценен живот са: принадлежността, утвърждаването, храната – както душевна, така и същинска, както и любовта и сетивата, но за да е истинско чувството на щастие и удовлетвореност, то трябва да е предизвикано от жив човек. Г-жа Алгафари поясни и кои са трите инструмента, чрез които да накараме различното Ти да задоволи потребностите ни: подчинение – да се помолим, да поискаме, съблазняване – да станем интересни, да ни забележат, както и здравословна агресия, изразена чрез спокойна сила и топла категоричност.
Учениците се поинтересуваха и от начините за справяне с нервите и изблиците на агресия. Психотерапевтът сподели пет от най-ефективните: дълбоко дишане, изкуствено прозяване, водещо до естествено такова, свързани с обогатяването на организма с кислород, също така предизвикалият комизъм метод – да си представим човекът, който ни ядосва, като „супер ядосан пингвин с памперс”, парадоксално реагиране тип „айкидо”, тоест да не отговаряме на агресията с още агресия и, разбира се, излъчването на любов и позитивизъм. Като заключение към този въпрос г-жа Алгафари успокои, че е нормално да изпитваме гняв, но просто трябва да го вентилираме. Според нея, винаги трябва да поглеждаме ситуацията в мащаб, както и да реагираме по най-адекватния начин за момента.
Сред останалите въпроси, които бяха зададени до края на срещата бяха такива като: „Доколко е вредна марихуаната?”, „Как да определим дали сме податливи на пристрастяване към нея?”, „Пълноценни ли са връзките между хора с голяма разлика във възрастта?”, както и последният, свързан с ревността и нейната същност, на който психоложката обеща да даде обстоен отговор при следващата си визита.
След срещата с учениците г-жа Алгафари остана и за разговор с учителите, за да обсъдят темите, свързани с гнева и овладяването на гнева, както и различните техники за медитация.

 

Автор: Глория Писина – 11 з клас

Back to top button