Единадесетокласници участваха в беседа за СПИН

Вирусните инфекции са често срещани в днешно време. Всички знаем за по- известните вредители като Хепатит С, Хепатит В, Сифилис, ХИВ/ СПИН, Папилома вирус и други. Но колкото и чувани и четени от всякакви източници, доста голяма част от младежите не са достатъчно запознати с това какво представляват, как вредят, как да се предпазваме и още множество други въпроси, седящи в главите без отговор или с хиляди неясни такива.

Затова учениците от 11 л клас решиха, че би било полезно да научат подробности за болестта от някой, който ежедневно се сблъсква с тези проблеми. Точно за това на 28 ноември те посетиха РЗИ- Плевен, където ги посрещна д-р Джикова. Целта на срещата бе да се изградят правилните отговори на всички неотговорени и неясни въпроси и да могат да предпазват себе си от често срещаните вируси.

Беседата бе открита с интересна анкета, проверяваща анонимно знанията на вазовци върху ХИВ/ СПИН. Имаше интересни въпроси, които успяха да затруднят анкетираните и да се замислят, че има доста неща ,с които не са наясно. Един от въпросите, който успя да провокира учениците да водят дискусия, бе дали ухапването от комар би могло да инфектира човек. Д-р Джикова обясни, че един комар няма как да инфектира даден човек, независимо от това дали преди това се е хранил с кръвта на заразен индивид. Тя поясни, че начините, по които може да бъде пренесен вирусът ХИВ, са три: полов път, по кръвен път, вертикален път ( от майка на дете).

Един от важните моменти в тази среща бе изясняването на това какво е ХИВ и какво е СПИН. ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия, докато причини СПИН. Естественият ход на инфекцията с ХИВ може да се раздели на 3 периода:

Първична или остра ХИВ-инфекция – това е периодът на първите две до четири седмици след заразяването с ХИВ. През тази фаза вирусът се размножава активно в организма, а симптоми са налице при около 50-70% от заразените.
Безсимптомна (латентна) фаза- при повечето инфектирани с ХИВ, първичната (остра) ХИВ-инфекция е последвана от дълъг, безсимптомен период със средна продължителност около 10 години.

Стадий на развит Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) – това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. Най-честите симптоми при СПИН са: трайно повишена температура, гадене, болки в корема и повръщане, загуба на тегло (синдром на изчерпване), недостиг на въздух, нарушена походка, парализи, промени в поведението, отслабване на паметта , припадъци, кома и др.
Срещата с д-р Джикова приключи, след като тя предостави на младежите подготвени материали, обясняващи за това как се предпазва от различните вируси, какви са пътищата на инфектиране и други. Учениците бяха удовлетворени от срещата и си тръгнаха с достатъчно знания и обещания, че ще ги споделят с връстниците и приятелите си.

 Ивана Митова -11л клас

Back to top button