Един зает месец за първолаците на Вазов

Първолаците от СОУ „Иван Вазов“ посрещнаха много гости през месец април. Те се срещнаха със струнен квартет „Classica Nuova“ и се насладиха на невероятното му представление, а също така взеха участие в Маратон на четенето.

 

„Classica Nuova“ от Плевенската филхармония изпълни пред всички първи класове детската приказка „Бременските музиканти“. Концертът беше с развлекателно-образователен характер и се базираше на едноименната приказка на братя Грим. Нина Стоянова – цигулка, Борислава Николова – цигулка, Геновева Пелова – виола, Виктория Генова – виолончело, са професионални музиканти от Плевенската филхармония и разказаха по един запомнящ се начин своята музикална приказка.

Всяка от тях си послужи майсторски със своя инструмент и пресъздаде звуците на приказните герои- петела и котето бяха имититрани от цигулки, кучето от виола, а магарето от виолончело. Когато виртуозното представление на квартета привърши, малката аудитория разбра, че чутата история всъщност е истинска и дори в действителност съществува паметник на Бременските музиканти, който се намира в Германия. Поверието гласи, че ако докоснеш крака на магаренцето и си пожелаеш нещо наистина силно, то ще се сбъдне.

Малчуганите искрено се забавляваха по време на импровизирания камерен концерт и следяха с нестихващ интерес цялата история. Вниманието беше абсолютно заслужено, защото четирите гостенки наистина се бяха потрудили и дори бяха подготвили рисунки, с които да направят изпълнението си още по-увлекателно.

Освен, че им доставя голяма наслада да слушат приказки, първокласниците на СОУ „Иван Вазов“ доказа, че и сами могат да ги четат. Традиционно между 2(Международен ден на детската книга) и 23(Международен ден на книгата и авторското право) април регионална библиотека „Христо Смирненски“- Плевен организира Маратон на четенето, а тазгодишният му надслов беше „Походът на книгите“. Мотото на състезанията за първокласниците беше „Всички букви зная, мога да чета“ и за да докажат, че това е вярно, нашите малчугани взеха решение да се включат в ежегодната инициатива.
В уречения ден в СОУ „Иван Вазов“ беше поканена представителка от Детски отдел на регионалната ни библиотека. Тя посети всички първи класове и имаше тежката задача да избере най-добрия четец от всяка от петте паралелки. Малчуганите пък не я улесниха, тъй като всеки от тях се стараеше да покаже най-доброто от себе си, докато четеше.
В действителност малките вазовци бяха усвоили отлично азбуката, но правилата са си правила и бяха избрани само петима първокласници, които да продължат към втория кръг на маратона. Независимо от това обаче нашите малки съученици не останаха разочаровани, защото истински се забавляваха, четейки своите любими детски приказки.
На малките финалисти в маратона по четене пожелаваме успех за напред! Останалите първолаци пък не бива да се отчайват, защото дори и да загубиха надпреварата, те си спечелиха един незабравим спомен и натрупаха опит.

 

Силвия Тачева, 10и клас

Classica Nuova3
Струнен квартет „Classica Nuova“

 

Back to top button