Един урок за първите неща в България

 

Сигурно си спомняте, че вече няколко пъти сме ви разказвали за откритите уроци по история и цивилизация, които организират нашите шестокласници заедно с тяхната преподавателка г-жа Илка Славова. На 30 май те отново разнообразиха своята програма с подобно мероприятие, а темата този път беше „Първите неща в България в света на икономиката и техниката, спорта и културата“.

 

Учениците се събраха в зала „Европа“ . След като всички заеха местата си г-жа Славова постави началото на урока с няколко уводни изречения, а след това даде думата на своите възпитанички. Ученичките бяха подготвили много любопитна информация, свързана с развитието на всички сфери от живота в България след Освобождението. Присъстващите научиха за историята на първата българска пивоварна, първите земеделски изложения, транспортните средства- трамваи, автомобили, велосипеди, влакове, автобуси. Водещите на урока бяха подготвили и специална спортна емисия, в която разказаха за историята на националния отбор по футбол и волейбол. Освен това момичетата бяха подготвили и интересни факти за живота на някои не толкова известни, но значими личности- Анка Ламбрева (първата българска околосветска пътешественица), Анастасия Головина (първата българка с висше образование по медицина), Виктория Ангелова (първата жена архитект), Елисавета Карамихайлова (първата жена преподавателка в Софийския университет) и Асен Йорданов (български изобретател, инженер и авиатор). По време на урока беше представена и специално изработена презентация, която беше дело от една от шестокласничките.
В подготовката на часа се бяха включили шестокласниците Александра Дюлгерова, Мария Димитрова, Паула Николова, Павла Манова, Ирен Костова, Иванна Андреева, Деница Иванова, Огняна Габровска, Камелия Григорова, Виолета Антонова и Вероника Атанасова. Оказа се, че шестокласничките участват в нещо като клуб по история и цивилизация и постепенно се е зародила идеята се изнасят подобни открити уроци. Аз имах възможност да говоря с някои от тях и те споделиха, че проявяват голям интерес към предмета, а семинарите, които подготвят, не са задължение, а нещо, което правят с желание. Г-жа Славова призна, че възпитаничките й сами си подготвят уроците и изглеждаше много доволна от работата, която бяха свършили.
Момичетата бяха подбрали сведения, които не са широко известни и успяха да задържат вниманието на своята публика. Урока слушаха внимателно дори и класните им ръководителки- Даниела Цветкова (6а), Китка Съйнова (6б) и Илка Славова (6г). Г-жа Съйнова дори призна, че някои от фактите са нови и за самата нея.
Това беше последният открит урок по история за тази учебна година. Г-жа Славова обаче обеща, че и догодина ученичките й ще ни зарадват с подобни инициативи.
Поздравяваме момичетата за занимателния час, който бяха оргазнизирали заедно с преподавателката си и очакваме с нетърпение да изпълнят обещанието си след лятната ваканция!

 

Силвия Тачева, 10и клас

 

Back to top button