Един (не)обикновен учебен час

Един (не)обикновен учебен час по домашен бит

Весело, напрегнато и шумно бе на 13 януари в класната стая на 4б – всички се готвеха за празнично парти. Това бе темата на предстоящия час по домашен бит и техника – учениците трябваше да изработят меню и сандвичи с различни продукти.

 

Преподавателката им Евелина Ницова решава да планира по-интересен учебен  час и поставя задачи на учениците да се групират в екипи и да обмислят здравословно и разнообразно меню, което след това да приготвят в училище. Дава им идея и да аранжират подходящо  масите. Истинска надпревара се разгаря, когато децата разбират, че ще се конкурират помежду си и ще имат дори жури от класните ръководители на останалите четвъртокласници – Даниела Китева, Мая Декова и Сашка Данговска.
И се започнало… Учителката споделя, че с радост наблюдавала тайните уговорки в междучасията, идеите, които учениците  ентусиазирано разменяли – сплотеност, каквато тя се опитва четири години да постигне.
В дългоочаквания ден в класната стая бе пълно с продукти и всякакви помощни уреди – рендета, ножове, форми за сладки, тостери. Масите – красиви, аранжирани с подходящи салфетки, прибори, керамични и стъклени сервизи, свещници, икебана. Ръцете – сръчни, а кулинарите – изобретателни. Като резултат  от всички усилия можеха де се видят оригинални сандвичи, хапки, таратор, шопска салата, 2 торти и още много вкусотии.
Директорът на училището  уважи четвъртокласниците и ги поздрави  за положения труд и въображение. Покани ги следващите подобни часове да се изявяват в специално ремонтираните и оборудвани стаи по готварство.
Накрая лампите угаснаха и на свещи всички празнуваха, като с гордост се държаха като големи и възпитани хора. Получиха, разбира се, и награди – много и заслужени. И запомниха този необикновен урок в един обикновен учебен час. Той бе първият от поредица такива, свързани с кандидатстване на учителите и учениците от начален курс по европейски проект за Един (не)обикновен учебен часздравословното хранене.

Back to top button