Един ден в Габрово и Трявна

На 2 май, 2018 година учениците от II “г“ и  II “е“ клас и техните учителки Снежка Лишкова, Наталия Тодорова и Ива Георгиева осъществиха дългоочакваната от децата екскурзия до гр. Габрово и гр. Трявна.

В слънчевата пролетна сутрин с нетърпение отпътувахме към Габрово. По пътя екскурзоводката Деяна Йорданова ни запозна с историята на неговото възникване. Влизайки в града узнахме, че той е построен по поречието на няколко реки и една от неговите забележителности са мостовете, повечето от които архитектурни забележителности. Минахме и покрай паметника на Рачо Ковача, разположен върху голяма скала в река Янтра и почитан като основател на града. Според легендата, името на Габрово произлиза от голямо габърово дърво, намирало се над работилницата на майстора. С интерес видяхме и храст с формата на котка с отрязана опашка –  символ на пестеливостта на габровци. След като автобусът спря, се разделихме и по класове се отправихме към набелязаните обекти за посещение. Учениците от II”г“ клас посетиха Дом на хумора и сатирата, а тези от II ”е“ – Националeн музей на  образованието.

Националният музей на образованието се намира в едно от крилата на Априловската гимназия и единствен в страната представя различните етапи в развитието на българското образование. С нескрито любопитство второкласниците разгледаха експонатите в петте зали и изслушаха беседата на екскурзоводката. Най-голям интерес предизвика зала 5, която представлява възстановка на класна стая във взаимното училище. В нея учениците седнаха на банките, на които са били разпределяни според нивото си на знания тогавашните възпитаници. Научиха, че новопостъпилите седели на първия ред и пишели върху пясък. Седящите на втория ред използвали калем за писане върху специална дъсчица. А най-напредналите си служели с перо и мастило. Най-много децата бяха впечатлени от строгите методи на възпитание и различните начини за наказание.

Голям интерес предизвика и посещението на музея „Дом на хумора и сатирата“. Той е единственият в България музей на световното хумористично изкуство. Автор на девиза „Светът е оцелял, защото се е смял“е Радой Ралин. Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да „вижда и чува“ световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката. Учениците от ІІ „г“ клас се смяха и забавляваха, когато екскурзоводката им разказваше за пестеливостта на габровци, за остроумието и находчивостта им. Смехът им ехтеше и пред „кривите“ огледала.

Една от атракците беше пътуващата изложба на Музейко – „ Изобретенията“, посветена на сензационните открития на 19 и 20 век. Там децата чрез игрови интерактивни модули се поощряват да влязат в ролята на истински откриватели – да изпробват нови идеи, да се усъвършенстват и да не се страхуват да сгрешат и да се провалят, защото провалът е част от пътя към успеха. След като разгледаха изобретенията и се докоснаха до апаратите, имаше състезание – момичетата трябваше да разкажат за изобретението на крушката, а момчетата – за колелото. За всички участници имаше награда – стикери с логото на „Музейко“. Не им се тръгваше, но предстояха нови предизвикателства.

След престоя ни в гр. Габрово, заредени с емоции, се отправихме и към гр. Трявна. Видяхме символа на града – Часовниковата кула и посетихме Старото школо – Славейковото училище. Известно е като такова, защото в него дълги години е учителствал Петко Славейков и промените, които прави са много и значими за образованието. Влизайки в една от класните стаи, учениците веднага забелязаха приликите и с тази в Априловската гимназия. По стените видяхме закачените взаимоучителни таблици и познатите ни вече табелки за награда или порицание. Интересно за второкласниците беше да разберат и начина, по който се е показвало в онова минало време какъв час ще има – четене и писане или смятане, а именно чрез пръчиците вдясно на всяка банка с отбелязани най-отгоре им буква или цифра. След тази класна стая разгледахме и изложбата от стари часовници, сред които часовник с обратен ход на стрелките, часовников механизъм за кула, гравитационен часовник, часовник с кукувичка.

Преди да потеглим обратно за Плевен се разходихме по калдъръмената улица в центъра на Трявна, влязохме в магазинчетата за сувенири – толкова цветни и примамливи със своето разнообразие. Накрая изморени, но доволни си починахме в красивата градска градинка.

Туристическата програма в българската столица на хумора Габрово и в уникалния паметник на културата с реставрираните възрожденски къщи, с павираните улички, с действащите работилнички в град Трявна, остави незабравим спомен за учители и второкласници. Една вълнуваща  възрожденска екскурзия на учениците от и  клас приключи с богати впечатления, усмивки и мили спомени!

 

Back to top button