Един час в библиотеката за учениците от 3е клас

Не ги оставяй да потънат в прах
захвърлени из шкафовете стари,
не се разделяй никога от тях,
от книгите – добрите ни другари!
Леда Милева

 

Едва научили четмо и писмо, на палавниците от 3 е клас, класната стая отесня… Къде, ако не в Регионална библиотека „Христо Смирненски”, е най-подходящото място за провеждане на часа по български език и литература, свързан с начините на общуване и работа с речници. Г-жа Севдалина Цолеевска от детския отдел посрещна третокласниците и ги запозна с възможностите, които предлага библиотеката.

Голямо беше учудването на учениците, когато научиха от подготвената презентация колко различни и странни начини за поздрав има по света. Да свалиш шапката си с дясна ръка, да поставиш лявата зад ухото и да се изплезиш леко, в България би било признак на невъзпитание, но за тибетците това е начин да поздравиш. Развеселени от тези и други странности в общуването по света, третокласниците разгледаха фотоизложба, посветена на съществуващо индианско племе в САЩ – щата Монтана.
Малките палавници не пропуснаха да се докоснат и поработят с правописните, правоговорни и синонимни речници, предоставени им в игротеката на библиотеката.
Въодушевени и видимо доволни от преживяното и видяното, малчуганите приеха поканата на госпожа Цолеевска да отбележат на 30 октомври с рецитал Деня на народните будители отново в библиотеката.
Ние направихме своя избор и поизтупахме прахта на някои книги – направете го и Вие!

3e bibl23e bibl3

Back to top button