Един час, посветен на Априлското въстание

На 26.11.2013г. учениците от 6 а,б и г клас на СОУ „Иван Вазов”, заедно със своите класни ръководителки- Даниела Цветкова, Китка Съйнова и Илка Славова, разнообразиха часа на класа с един изключително интересен урок по история, посветен на Априлското въстание. Шестокласниците Павла Манова, Ирен Костова, Николай Цонков, Деница Иванова, Ивана Андреева, Камелия Григорова, Александра Дюлгерова, Ана Апостолова, Мария Димитрова и Паула Николова, с помощта на своята учителка по история – г-жа Илка Славова, бяха подбрали много любопитни факти около удавеното в кръв, но изключително значимо въстание от 1876 год.

Гостите научиха много за подготовката на самото въстание, за революционните окръзи, за текста на Кървавото писмо на Тодор Каблешков и за това къде е гръмнала първата пушка. Говорейки за Априлското въстание, нямаше как да не се спомене и за боевете в Клисура, кървавото Баташко клане, кораба „Радецки“, Райна Княгиня и още много други интересни факти. Учениците разказваха много увлекателно, а след това задаваха въпроси към своите съученици. Всеки, който активно отговаряше на въпросите им, получи като поощрение историческа енциклопедия, а останалите бяха стимулирани от този подарък и решиха, че следващия път ще внимават повече. Шестокласниците се бяха потрудили да направят и презентация, която да съответства на разказа им- личеше си, че бяха подготвили всичко с много желание, отдаденост и внимание.
Урокът беше изключително поучителен, защото шестокласниците изучават точно този материал в часовете по история. Гостите бяха впечатлени от разказано и очакват с нетърпение следващия такъв час.

Силвия Тачева – 10и клас

urok av2

Back to top button