Един час по предприемачество с 2д клас

Изборът на професия е нещо, което съпътства детството на всички. Макар мечтите на децата да се променят непрекъснато, никога не е твърде рано те да се започнат да се интересуват от разнообразни кариери и да чуят от първо лице историите на хора, успели в различни сфери.

 

Познавайки по-добре от всеки друг вроденото детско любопитство, г-жа Милена Борисова, класен ръководител на 2д се е заела с една полезна и образователна инициатива – запознаването на учениците с множество интересни професии, в която огромна роля имат и родителите. Начинанието е наистина успешно и все повече майки и бащи с различни занимания изявяват желанието да предадат на децата от класа своя опит и знания. Тези дейности са част от програмата по предприемачество на Junior Achievement.
Ние вече Ви съобщихме за посещението на доктор Илиан Мирчев, който разказа за това какво е да си зъболекар. Тема на днешното посещение, пък беше предприемачеството и създаването на собствен бизнес. С интересна презентация в няколко части и голям асортимент от нагледни материали, семейство Михайлови, чийто екип се състоеше от Божана от 2д, по-големия й брат Преси и тяхната майка – г-жа Невена Кралева, обясниха подробно как се става снабдител и разпространител на кафе и кое е най-важното в този занаят.
Започвайки със занимателни факти за кафето, те се спряха както на ефектите от кофеиновата напитка, така и на разпространението й по света и най-благоприятните за нейното отглеждане страни. Там децата успяха да блеснат със знанията си върху човешките рецептори и вкусови възприятия, които са изучавали тази година. Нещо повече, като доброволец, желаещ да покаже на световната карта къде са държавите Бразилия и Виетанам, Дими от 2д успя да се справи с минимална помощ и показа, че класът е усвоил отлично предмета “Околен свят”.
Още по-информативна беше презентацията за произхода на кафето и неговото икономическо значение. Второкласниците успяха да се докоснат не само до процеса, по който се стига до ароматната напитка, но и да видят специално донесените мостри от различни сортове. Макар малчуганите да са твърде малки, за да консумират кафе, проявиха голямо любопитство и останаха приятно изненадани от силното ухание. Разбира се, голяма част от тях споделиха, че родителите им не започват сутрините си без енергизиращото питие, и че те са запознати отблизо с приготвянето му. Това, което ги грабна най-много обаче беше частта, подготвена от Божана, която им разказа за други приложения на кафето и как могат да превърнат дори обикновената чаша в произведение на изкуството. Не по-малко очарована беше и г-жа Борисова, която слушаше с нескрит интерес.
Освен новите знания за кафето, г-жа Кралева представи пред децата и няколко основни принципа, които да спазват, за да бъдат успешни предприемачи. Най-важното условие, както обясни тя, е етичното отношение и честността. Без тях не може да се изградят колегиални отношения и да се създаде добра репутация, която е в основата на успеха. Други нужни качества са трудолюбието и упоритостта, защото именно те са нужни за постигане на мечтите. Класът се сдоби и с няколко полезни съвета как да заучава по-добре трудните чуждоезикови думи или години, свързани с историята, под формата на игри.
В крайна сметка всички останаха доволни от урока по предприемачество и сме сигурни, че второкласниците натрупаха много нови знания. Можем единствено да пожелаем на децата да следват мечтите си и да се надяваме да станем свидетели на повече инициативи като тази.

 

Автор: Виктория Якимова -11з клас

Back to top button