Един час по четене в 1б клас – подарък за децата от ПГ

Да си първокласник е вълнуващо и интересно – точно това се опитаха да докажат учениците от 1б клас на децата в подготвителната група „Гъбка червенушка”, подготвяйки за тях един нестандартен час по четене. Целта на проекта беше бъдещите първолаци да видят, че това, което им предстои да научат догодина не е страшно, а любопитно и полезно.

 

На 18 май учениците от 1б клас и техният класен ръководител – госпожа Цветомира Стойчева посрещнаха в стая 305 малчуганите от ПГ, водени от госпожа Татяна Янчева. Децата удобно се настаниха на чиновете на първокласниците и с явен интерес насочиха вниманието си към подготвения от г-жа Стойчева и нейните ученици филм, описващ един час по четене .
Първолаците се бяха изявили като същински артисти в своя филм, като всеки от тях носеше маска на героя, когото играе. Те започнаха с четене по роли на приказката „Задави се Петльо” . Това обаче не беше единствената изява включена в проекта на децата. Те също толкова успешно се справиха и с представянето на стихотворението „Момче и пчела” на Асен Разцветников, както и с още една приказка – „Трите пеперуди”, чийто автор е Константин Ушински. Така учениците показаха не само уменията си по четене, но и добрата си актьорска игра. В края на увлекателния за ПГ филм, госпожа Стойчева зададе на първокласниците въпроса „Как се казва нашето училище?”, на който всички знаеха верния отговор – „Иван Вазов”. Учителката припомни на децата, че патронът на училището е и автор на някои от най-българските текстове, сред които е и стихотворението „Аз съм българче”, което децата трябваше да рецитират. Те се справиха отлично с поставената им задача, а с нея завърши и филмът.
Този час, освен посветен на малчуганите от подготвителната група, беше и генерална репетиция за празника, с който ще завърши учебната година за първи клас на 19 май, този път с присъствието на родителите. На него всеки първокласник ще получи свидетелството си за успешно завършената първа учебна година, а за най-изявените деца ще има и специално подготвени грамоти.
18 май беше наистина вълнуващ и за госпожа Янчева, тъй като е последен ден за нея като преподавател. Тя изпраща своя пореден випуск и се отдава на заслужена почивка. Като един изключителен педагог, който е преподавал на поколения, нейното изпращане нямаше как да остане неотбелязано. Поради тази причина госпожа Стойчева беше подготвила и подарък за своята колежка.
Часът завърши с песента „Аз съм българче”, като в нейното изпяване се включиха и децата от ПГ. Те дадоха обещание, че догодина ще върнат жеста на бъдещите второкласници, като ги поканят, за да им покажат какво са научили.
Радваме се, че има такива инициативи, които стимулират децата да четат и развива тяхната грамотност. Сигурни сме, че това няма да е последната такава изява и учениците ще бъдат все по-мотивирани да получават нови знания.

Глория Писина – 11з клас

 

Back to top button