Духът на книгите – вдъхновява и завладява

Дните от 21.11. – 25.11.2022 г. в Плевенска област се проведе седмицата на четенето. Тази инициатива на РУО – Плевен се провежда ежегодно и има за цел да насърчи четенето и грамотността от ранна детска възраст.

По тоя повод в класната стая на III „д“ клас, с класен ръководител Ива Георгиева, гостува библиотекарката от нашето училище – г-жа Русанова. Тя им разказа за целта на тази седмица, представи кратка презентация на тема „Пътят на книгата“ и им прочете избрана приказка. Учениците извлякоха поуката от приказката и разказаха своите впечатления. Припомниха си „Молбите на книгата“ и отгатваха гатанки за азбуката, книгата, учителя и библиотекаря. Часът завърши с няколко мъдри мисли на известни личности за книгите и четенето.

Последният ден от седмицата се превърна в карнавал, който потопи малчуганите във вълшебния свят на приказките. Вазовчетата участваха активно в мероприятията, в които се усещаше жив интерес, талант и артистичност при изявите. Идеите на учениците от  III „г“  клас, с класен  р-л Сн. Лишкова, се осъществиха при общуване с по-малките си приятели от I „в“ клас, с кл. р-л С. Бетовска. В училищния кът за четене четоха и драматизираха откъси от любими приказки – „Косе Босе“ и „Дядовата ръкавичка“, четоха по роли приказките „Лошата дума“ и „Оная гора“, а приказката „На работливия и късметът му работи“ четоха на верижка. Помогнаха на първокласниците  да извлекат поуките. На литературните загадки малките им приятели познаха коя е приказката. За награда по

лучиха илюстрации от приказки, които да оцветят.

Поредната среща на тези класове донесе удовлетворение на всички и си обещаха още ползотворни срещи. Когато малчуганите изучат всички букви и вече могат да четат,  те също ще посветят каките и батковците от трети „г“ клас в света на книгите.

Снежанка Лишкова

Back to top button