До Балкана и назад

Изпратихме месец ноември с една невероятна екскурзия в Тетевенския балкан. Учениците от 8”а” и 10”в” клас заедно се качихме в автобуса точно в 9:00 на 30.11.2019г., за да посетим забележителни обекти, свързани с история и география, както и да се насладим на природата на нашата родина. По пътя се забавлявахме и очаквахме с нетърпение да видим красотите на България. Първата от тях беше пещера ,, Съева дупка’’. Чрез беседа се запознахме с видовете пещерни образувания, процесите на формирането им, влиянието на въздушните течения и земетресения, акустиката в пещерата. Всички гледахме с удивление скалните образувания в пещерата и се възхищавахме на сътвореното от Майката природа. След “Съевата Дупка” отново потеглихме на път – този път към фермата за щрауси в близкото село Брестница. Имахме възможността да видим тези пернати „лице в лице” и да научим любопитни факти за тях. Толкова интересно и увлекателно разказваше стопанинът на фермата, че на никой не му се тръгваше. Беше посветил последните двадесет години от живота си на тези уникални птици и ги боготвореше. Последно, но не и по важност, посетихме Кървавото кладенче в с. Рибарица. Имахме шанса да го видим отблизо и за всички беше вълнуващо да усетят тръпката, стъпвайки на мястото, където са измили окървавената главата на Георги Бенковски (оттам идва и името на кладенчето). Припомнихме си от историята как чрез предателство бива убит един от водачите на Априлското въстание и се преклонихме пред геройството му. Дойде време да се отправим към хотела и не след дълго се озовахме в хотел ’’ Зорница’’. След настаняването ни, част от учениците се разходиха в околността, а други си починаха. След вечеря дойдоха и танците, в които се включиха и двата класа. В игри и закачки приключи този изпъстрен с емоции ден.

На другия ден – 01.12.2019г. напуснахме хотела и потеглихме към Тетевен. Посетихме Историческия музей в града, където разгледахме трите основни експозиции – Археология, Етнография и Възраждане, представящи историята на града и региона от Античността до Освобождението на България. И накрая, но и най – интересна, беше разходката по еко пътека “Под пръските на водопада”. Разходката беше дълга и изморителна, но и много зареждаща, защото, макар и за кратко, се потопихме и насладихме на прекрасната природа около Тетевен. Учениците от 10 „в” клас носеха българското знаме през целия път, съпровождаше ни звук на гайда, играхме хора сред Балкана, гордеехме се, че сме българи.

След завръщането от еко пътеката всички бяхме изморени и леко натъжени, защото тази прекрасна екскурзия бе към своя край. Това пътуване сближи двата класа, завързахме нови приятелства, въпреки малкото прекарано време заедно. Дълго ще помним тази екскурзия като едно изпълнено с невероятни преживявания и незабравими емоции приключение.

Back to top button