Децата от подготвителната група подготвят изненади за празниците

Както може би ви е известно, СОУ „Иван Вазов“ си има и подготвителна група- „Гъбка червенушка“. Ръководителка на 27-те бъдещи първолаци е г-жа Татяна Янчева. Въпреки че децата са най-малките в нашето училище, те се трудят с голямо усърдие още от началото на учебната година и постигат голям напредък в работата си.
Първите занимания на малките сръчковци бяха свързани с подготовката на традиционната есенна изложба. Децата сътвориха красиви произведения с най-разнообразни подръчни материали като салфетки, листенца, клечки за уши. Те правиха апликации и рисуваха с пастели и моливи, усвоявайки нови техники. Следващото им предизвикателство бяха коледните изделия- 3D елхички и обемни играчки, а също така, в съответствие със сезона, малките сръчковци рисуваха ръкавички и зимни пуловери като всеки беше с индивидуален и атрактивен дизайн.

 

Г-жа Янчева набляга на оцветяването. За целта тя сама рисува шаблони, които ксерокопира и раздава на възпитаниците си за оцветяване. Тя обясни, че при старанието да не излизат от контурите на предметите децата развиват фината си моторика.
В началото на учебната година малчуганите не били много добри в рисуването. Още били неумели, а стилът им бил доста простичък- една чертичка за небе, една за трева и т.н. Тяхната ръководителка обаче им давала шаблони за оцветяване, на които била нарисувала одухотворени плодове- усмихнати, намигащи, намръщени. Това направило впечатление на децата и те започнали да правят рисунките си по-усложнени и реалистични. Друго, което много им допаднало, било пресъздаването на животните в гората. Г-жа Янчева привлякла интереса им, защото не рисувала цялото животно, а само го загатвала- иззад някое дърво се подава само главата на лисицата, зад друго пък се вижда само опашката и задното краче на вълка, а от спящото мече се рисува само главата, подпряна на лапичката му. Освен по този начин обаче децата рисуваха и животните като хора- в цял ръст и облечени в човешки дрехи, ядящи сладолед, държащи чадъри и с още много други интересни хрумвания.
Бъдещите първокласници също могат да се похвалят, че вече различават жанровете на изобразителното изкуство и могат да определят с какво се характеризират пейзажът, натюрмортът и портретът. Във връзка с декоративно-приложното изкуство децата рисуваха красиви черги като по този начин в работата им бе включена битово-фолклорната тематика.
Малчуганите също така сглобяваха отворени кутии и правеха красиви колички. Г-жа Янчева им даде и заготовки на маси, изработени на същия принцип, и децата трябваше да нарисуват украса на покривката на масите. Преподавателката научила малките сръчковци да правят и букети от хартия, които подарили на майките си без някакъв специален повод. Възпитателката обаче призна, че на малчуганите най-много им се удала изработката на валентинки.
За да отбележат Баба Марта на малките вазовци им предстои сами си направят плетени мартенички. На 8 март пък ще зарадват своите майки с цветя, сърчица и бонбони.
Работата на децата обаче не се ограничава в сферата на изкуството. В програмата им е включено и изучаването на математика и български език като и в двете научки малчуганите се справят завидно добре. По български език децата развиват комуникативните си умения като за тази цел г-жа Янчева е измислила специално упражнение. Тя кара възпитаниците си да правят монолози и диалози на героите от различни приказки- неща, които героите могат да си кажат в даден момент от историята, но не фигурират в текста й. Това провокира и въображението.
Преподавателката с радост похвали децата и за техния краснопис. Те първо започнали да се учат как да пишат елементи, които в последствие свързвали в букви. Буквите пък се превръщали в цели думи и вече бъдещите първолаци могат да пишат цели изречения макар и кратки.
Математика също е интересна за децата. Те изучиха цифрите от 1 до 9, а 10 е първото двуцифрено число, което знаят. Различават четни и нечетни числа и са усвоили събиране, изваждане, групиране и сравняване.
Г-жа Янчева сподели, че децата й работят с желание и усвояват добре материала, затова си позволява да ги занимава и с неща извън учебната програма. Най-малките вазовци също така имат и кръжок „Играем и творим“ заедно с г-жа Даниела Иванова от Център за ученическо техническо и научно творчество- Плевен, а в часовете по музика с г-жа Димитрина Кондова пеят, пляскат и се забавляват.
На най-малките казваме най-голямото „Браво!“ за всичката работа, която са свършили досега, а за прогреса в уменията им, който дори и родителите забелязват, трябва да благодарим на г-жа Янчева. Продължавайте все така!

Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button