Деца за живот без тютюнев дим

През миналата учебна година учениците от начален етап участваха в „Проектът на нашия клас – За живот без тютюнев дим – 5“ и завоюваха първо място в страната, като проведоха множество инициативи, свързани с превенция на тютюнопушенето. Активно се включиха деца и родители от III „д“ клас и това ги мотивира да изготвят нов проект и да продължат работата и през тази учебна година. През месец ноември  учениците от IV „д” клас разбраха, че проектопредложението им е одобрено от Министерство на здравеопазването и започнаха работа.

Решиха при всички възможни случаи с езика на хумора и закачката да напомнят на родителите, че тютюнопушенето е вредно. Така и самите ученици изграждат своя собствена отрицателна позиция към тютюнопушенето. С работата по проекта се опитват да привлекат вниманието на възможно по-голям брой хора и да чуят тяхната позиция. Да откажат повече родители от тютюнопушенето и да ги накарат да се съобразяват с непушачите. Разбира се, най-важно е децата от класа да изградят трайно отрицателно отношение към цигарите и, пораствайки и попадайки в среда на пушачи, да останат непушещи през целия си живот.

Направиха обширно проучване за вредата от цигарите и други зависимости и изработиха подробен постер, който споделиха с учениците от IV „а“, III „б“ и III „в“ клас. Представиха го и пред родителите, като заедно се забавляваха с игри, показващи вредата от тютюневия дим. Материалите обобщиха в книга, която ще подарят на училищната библиотека. Изработиха презентации, в които съвсем по детски споделят колко е вредно да се пуши. Истински успех за двугодишната им работа е, че вече има родители, трайно отказали се от цигарите, което радва всички. Предстои съвместен излет в парк „Кайлъка“, но без цигари сред природата.

t dim2

t dim3

t dim4

t dim5

t dim6

Back to top button