Десислава Цочева с награда от конкурс

Наближава Националният празник на Република България- 3 март. По традиция във връзка с 136-годишнината от Освобождението на нашата родина, Дирекция „Военно-исторически музеи“ и Община Плевен, със съдействието на МОН, организираха конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението“. За поредна година ученици от първи до осми клас получиха възможност да отприщят своето въображение и творчески способности, за да ни покажат как изглежда за тях едно от най-значимите събития в историята на нашата държава и с кои герои го свързват.
Жури, с председател дългогодишния преподавател по изобразително изкуство Сашо Златанов и членове Татяна Трифонова и Нели Станева, имаше тежката задача да определи кои творби заслужават да получат обещаните награди. А произведенията за оценка бяха наистина много- 430 участници от 47 училища в 35 населени места от 16 различни области на България. Журито обаче каза тежката си дума и на 27 февруари от 11 часа се проведе очакваното с нетърпение награждаване.

Малките художници и техните родители заедно с останалите зрители на събитието бяха топло посрещнати от директора на Дирекция „Военно-исторически музеи“ и Панорама „Певенска епопея 1877“- доц. д-р Милко Аспарухов. Домакинът изрази своята радост, че към конкурса, който от месец май 2005г. е придобил национален статут, се проявява такъв интерес и задълбочено отношение, и похвали всички творци за техните шедьоври, изпълнени с емоции, чувства и вълнения.
След любезните приветствия на директора, присъстващите имаха възможност да се насладят на отличните умения на децата от ансамбъл „Нашенчета“. Малките танцьори зарадваха публиката с чудесното си изпълнение.
След като аплаузите затихнаха, дойде ред на церемонията по награждаването. Честта да връчи наградите на всички отличени се падна на Бранимир Мирчев, секретар на Община Плевен.
Нашето училище също има победител от конкурса. Това е Десислава Цочева от 5б клас, която е успяла да заинтригува журито със своята майсторска творба. Неин преподавател по изобразително изкуство е г-жа Клаудия Черакчиева. Лъчезарната петокласничка сподели, че от своята учителка е получила много напътствията, но побърза да уточни, че се справила сама със създаването на рисунката си. Единадесетгодишната художничка разкри, че се занимава с рисуване от втори клас.
Нашето момиче спечели наградата на традиционния спонсор на конкурса „Освобождението“ – „Плевенски хляб“ ООД. Деси беше наистина доволна от постижението си. Грейнала от щастие, когато чу името си, тя изтича да получи своята награда- мобилен апарат и грамота. Майка й, която присъстваше на церемонията, също изглеждаше изключително щастлива и горда от дъщеря си.
Награждаването приключи бързо, тъй като доста от отличените таланти нямаха възможност да присъстват- техните награди ще бъдат изпратени до тях. След края на церемонията доц. д-р Милко Аспарухов официално откри изложбата, в която участват всички рисунки от конкурса. Деси пък беше набързо интервюирана от представителка на плевенски вестник, а след това с готовност се съгласи да позира пред нас за няколко снимки.
Гордеем се с даровитата си художничка. Изказваме чистосърдечните си поздравления към нея и й пожелаваме да продължава да ни радва все така и занапред!

Силвия Тачева 10и клас

Desislava Cocheva 5b2
Десислава Цочева с награда от конкурс

Back to top button