Десислава Цочева с голямата награда в творчески конкурс

Вазовци постоянно доказват, че са добри във всякакви области- науки, спорт и дори изкуство. Този път повод за гордост ни даде Десислава Ивайлова Цочева от 6б клас. Тя спечели голямата награда в националния конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението“.

 

Ще припомним, че творческата надпревара се провежда ежегодно по повод Националния празник на Република България – 3 март. Организаторите по традиция са Дирекция „Военно-исторически музеи“ и Община Плевен, със съдействието и подкрепата на МОН. Творбите на малките художници представят по избор портрети на герои, паметници на признателност и сражения, свързани с националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската освободителна война 1877/78 г.
Целта на конкурса е да провокира историческата памет на участниците и ги насърчи към обогатяване знанията по българска история, а също и да даде поле за изява на млади таланти. Конкурсът е отворен за ученици от 1 до 8 клас от всички видове училища. Не се допуска участие на деца от художествени школи. Творците сами избират конкретната тема на рисунката, съобразно своите интереси и в съответствие с конкурсната тема.Техниката на изпълнение на рисунката – графика, акварел, туш, пастел и други също е по избор. За участие в конкурса се допускат индивидуални и групови творби.
В настоящото издание на конкурса участват 420 творби на деца от 44 училища в 25 населени места от 10 области на България. С нелеката задача да определи кои рисунки заслужават да получат обещаните награди се зае жури с председател дългогодишния преподавател по изобразително изкуство Сашо Златанов и членове: Татяна Трифонова и Нели Станева.
Наградният фонд беше значителен, а най-голямата награда бе осигурена от
Дирекция “Военноисторически музеи” и Община Плевен. Именно този приз бе присъден на нашата съученичка, при това напълно заслужено.
Името на Десислава вероятно ви звучи познато, защото в миналогодишното издание на конкурса „Освобождението“ тя отново си завоюва отличие. През изминалата година обаче младата художничка явно е усъвършенствала уменията си с четката, защото сега е сътворила една уникална картина. Нейнта преподавателка по изобразително изкуство- г-жа Клаудия Черакчиева, е наистина горда от постижението на своята възпитаничка. Учителката сподели, че акцентът в рисунката е паднал върху една изключително трудна за пресъздаване фигура- тази на коня. Шестокласничката обаче се е справила блестящо с това предизвикателство, което затруднява дори и по-опитните художници.
Рисунката на Десислава участва в изложбата, която бе открита в залите на Панорама „Плевенска епопея 1877г.“ на 26 февруари, когато се проведе и официалното награждаване на победителите в надпреварата. Произведението на нашата съученичка ще остане във фонда на Дирекция „Военноисторически музеи“.
Поздравяваме талантливата художничка за поредния й успех и й пожелаваме да продължава все така да ни радва!

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button