Ден втори от визитата по проекта

20 ноември, е вторият ден от визитата на нашите чуждестранни приятели по проекта „Повече дървета? Да, моля!”. Домакините бяха подготвили на гостите много интересни занимания, които започнаха още в ранна утрин.
Нашите чуждестранни приятели имаха възможността да посетят една изключително важна културна забележителност на града – Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Там те научиха важни факти за историята на Плевен.

 

След като се докоснаха до малка част от миналото на града, представителите на побратимените държави бяха гости на Община Плевен. Там ги посрещна заместник-кметът на града Алексей Зелов. Освен него присъстваха и представители на отдел „Екология” и дирекция „Европроекти” към Община Плевен. Заместник-кметът приветства гостите си с няколко топли думи и разказа накратко за историята на Плевен и неговите културни забележителности. Той обясни, че се полага старание градът да бъде модерен и да не изостава в културния си и икономически прогрес. Г-н Зелов сподели искрената си надежда, че ще участваме и в други подобни проекти, за да помогне плевенчани да се чувстват достойни граждани и Плевен да продължи да се развива в крак с времето.
Гости и домакини си размениха подаръци. Представителите на всяка от държавите поднесоха своите подаръци и размениха няколко думи лично със заместник-кмета. Община Плевен също имаше подаръци за своите гости.
На срещата присъстваше и директорът на СОУ „Иван Вазов“- г-н Димитър Митев. Той отбеляза важността на екологичните проекти и сподели, че те не само спомагат за опазването на природата, но и че чрез тях се „строят мостове“ между страните. Той призна също, че много хора са слепи за ролята на децата като най-добри посланици между различните страни и култури и изрази своето съжаление за това подценяване. Накрая директорът за пореден път сподели своята надежда, че ще има още много проекти като този, в които да се включват учениците.
В 10.45ч. дойде редът на една от най-вълнуващите дейности за деня – засаждането на млади дръвчета в парк Кайлъка. Гости и домакини засадиха 9 млади дръвчета в първата алея на парка. Дръвчетата бяха подредени според азбучния ред на имената на държавите, а българското беше първо не само поради тази причина, но и защото България е домакин на настоящата мобилност на проекта.
Всеки от участниците в проекта допринесе в саденето на младите дръвчета. Най-интересното беше, че учителите се вълнуваха също толкова, колкото и възпитаниците им. Макар представителите от Португалия да отсъстваха, тяхното дръвче също беше засадено. Дори директорът, г-н Митев, се включи заедно с учениците от нашето училище, за да помогне и даде личен пример. Групите от Хърватия и Румъния засадиха ясен, шестил – Турция и Португалия, явор- Полша и България и копривка Чехия, Естония и Испания.
Днешното занимание е специално включено в програмата на проекта- засаждането на младите дръвчета символизира полагането на началото на много инициативи, свързани с околната среда. Дръвчетата ще растат и с тях ще се развива и идеята на проекта. Решено е грижата за младите дръвчета да бъде поверена на учениците на СОУ „Иван Вазов” и тя да продължи и след края на проекта.
След разходка в парка, нашите гости се насочиха към Музея на виното. Там им беше обяснено как трябва да се дегустира едно вино и имаха възможност да опитат отбрани вина. Тези, които опитаха, бяха впечатлени от невероятния вкус на различни ароматни вина от нашия край.
След това нашите чуждестранни приятели имаха заслужена почивка. По време на обяда се отбеляза едно щастливо събитите- тринадесетият рожден ден на румънеца Тудор. Тудор е едно от десетте деца, които имаха възможност да се насладят на гостоприемството на едно българско семейство. Като подарък за рождения си ден той получи торта.
В следобедните часове участниците в проекта продължиха своята разходка из Плевен. Следващата им спирка беше Панорама „Плевенска епопея 1877“. Чужденците бяха наистина очаровани от картините, които видяха там– те бяха толкова величествени и най-вече истински. Един от гостите призна, че има чувството, че нарисуваните облаци се движат. Чуждестранните ни приятели също така научиха още факти за историята на Плевен от беседата, която беше преведена с помощта на нашите учителки по английски език Десислава Бинова и Росица Бъчева. След посещението на Панорамата на гостите беше оставено малко свободно време, за да се разходят из Скобелевия парк.
В същото време екип от училището подготви един специален подарък за нашия гост от Турция – Керем Али Явъз. По време на престоя му тук разбрахме, че Керем е голям фен на футбола и също така на турския отбор „Фенербахче“. Ето защо, специално за чужденеца, беше организиран един футболен мач, в който се включи и футболистът Ивайло Петков, чиято футболна кариера е тясно свързана с „Фенербахче“. Във футболната среща се включиха още директорът на училището, учители и представители на гостите. За случая нашите гости получиха футболен екип в цветовете на училището.
Утре работещите по проекта ги очаква последният им ден в България, който ще прекарат в столицата, за където ще отпътуват рано сутринта.
Ние, домакините, искрено се надяваме последният ден, а и целият престой в Плевен, наистина да се е харесал на нашите чуждестранни приятели и те да си тръгнат с приятни спомени от тук. Също така остава и взаимното желание, създадените по време на проекта контакти, да се поддържат и след края му.

 

Силвия Тачева – 10 и клас

vvizita den2 5vvizita den2 6vvizita den2 7

Back to top button