Дела трябват, не думи

Впечатляващо представяне на малките патриоти от нашето училище в третата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци”

Зала „Катя Попова” – множество малки деца с приповдигнато настроение. За тях днешният ден, 7 май, е изключително важен заради задачата, която трябва да изпълнят – участие в третата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци”. Бъдещото поколение, младите, които ще направят България едно по-добро място, събрани в една зала с една обща цел – да ни накарат да си спомним за делото на Левски, да припомнят важността на каузата му и идеала, в името на който е загинал.

Многобройната група млади патриоти и техните ръководители  представяха плевенски училища, училища от град Левски и Кнежа. Водещи на срещата бяха г-н Копчев и неговите помощници – момче и момиче от ПГПЧЕ – Плевен. Събитието се откри с перфектното изпълнение на ксилофон от талантите на Националното училище по изкуства „Панайот Пипков”- град Плевен, след което поздравителна реч произнесе Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Един от почетните гости на срещата бе и кметът на град Плевен Георг Спартански. Той сподели, че Левски е човек, който ще остане завинаги в народната памет. Левски е спасител. Левски е герой. Той е надежда, свобода, вечност и неговият образ е твърде възвишен, за да може да бъде измерен и претворен от днешния човек, но ние трябва да се опитваме да стъпваме в неговите стъпки и да използваме наследството му като идеал.

Първи на сцената излязоха младите възрожденци от Левски. Те представиха своята разнородна дейност в клуба. След тях, по същия модел, се изявиха учениците от Начално училище „Христо Ботев”, Основно училище „Цветан Спасов”,  ОУ „Петър Берон”, СУ „Пейо Яворов” и още много други групи деца, обединени от желанието си  да творят.

Но изведнъж се появи нещо различно – цветно и усмихнато. Трицветни знаменца – символ на родината, се развяха гордо и сред усмивките се открои ярък надпис – Средно училище „Иван Вазов”. Стана ясно, че постиженията на клуб „Млади вазовски възрожденци” са много – в съвместна работа с Регионалната библиотека „Христо Смирненски” и асоциация  „Докосни дъгата” са проведени множество състезания, инициативата „Историята на Плевен оживява”, туристическа обиколка на родния ни град под названията „Видни дарители”, „Революционери и просветители”, „Строители и новатори”, уроци по родолюбие на места, свързани с името на Левски – Ловеч, Къкринското ханче, Дряновския манастир, срещи с поети и писатели. Левски е казал: „Дела трябват, не думи.”. Хората са тези, които правят една държава отечество. Те са тези, които я определят като просперираща или изоставаща, и ако в България нямаше такива млади амбициозни хора, то тя може би никога нямаше да се нарече България, може би днес никой нямаше да се нарича българин. Може би никога не бихме познали свободата. И вазовците завършиха с думите: „Ние сме частица от България – една единствена, като сърцето!”. Толкова чувства в толкова малко думи, чувства, които у някои хора дори годините не могат да възпитат, а тук личаха ясно в сърцата и делата на тези деца.

Срещата закри Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, който благодари и на учителите, без които това събитие не би станало реалност.

Събитието продължи в СУ „Иван Вазов”

Всички бяха посрещнати от директора на училището Димитър Митев. В зала „Европа” малките възрожденци бяха поканили като свой почетен гост Васил Василев. Представиха пъстра програма с поучителен характер. Разиграха се сцени от детски приказки, рецитираха се стихотворения и се пяха песни. Живо представление, изпълнено с детска радост и много усмивки. Всяка сценка имаше своя чар и поука, но една ме заинтригува по-дълбоко от останалите – „Шареното човече”. Шареното човече, което раздава своите цветове на всекиго, който го помоли. Добрата му душа го кара да помага на останалите и накрая то остава без цветове и изчезва, оставяйки розовото момиче да тъжи и да се страхува, че светът отново ще стане сив без него.

Цветове са и децата на родината. Без тях тя би загинала, би станала сива. Те са тези, които носят щастие, където и да отидат. Те са тези, които надграждат и водят към по-добро. Всяко дете внася цвят в живота, всяко поколение еволюира към по-съвършеното. Вазовските деца са един цвят, един лъч светлина. Но цвят, който ги отличава.

„Дела трябват, не думи” – велики думи на велик човек! Всяко действие, всяка инициатива, всяка стъпка, която младите възрожденци правят към успешната си бъдеща реализация е и техният дар към отечеството. И по какъв по-добър начин да почетем делото на Апостола?! Не е ли точно това, което е защитавал Левски? Не е ли загинал именно за този идеал – за да опазим Родината си, за една свободна България. Човек прави делата, но и делата правят човека това, което е!

И до днес с гордост носим и защитаваме девиза на училището си „Ние не сме най-добрите, но по-добри от нас няма!” не просто на думи, а на дела!

Синтия Чалъкова 10б клас

 

Тагове
Back to top button
Close
Close