Дебютът на Антоанета Маринова

СОУ „Иван Вазов“ може да се похвали с много талантливи творци във всички области на изкуството, а наскоро стана ясно, че училището има нов повод за гордост. Този път това е Антоанета Димчева Маринова от 10з клас. Тя заслужено грабна първа награда в националния литературен конкурс „Недоизречено“.

 

Творческата надпревара в по-нестандартна и иноваторска форма. Тя води началото си от един експеримент, чийто създател е пловдивският писател Стефан Бонев. През 2012 г. той организира интернет литературен конкурс, носещ името „Недоизречено“. Той завършва с наградени произведения на автори от различни краища на България. От следващата година писателят започва да организира по две издания на конкурса годишно, а интересът към надпреварата расте постоянно. Тазгодишното издание е седмо подред, а нашият град има честта да бъде негов домакин.
Участниците в конкурса трябва да допишат предварително зададено недовършено литературно произведение, в което са разположени ключови думи, препинателни знаци и празни полета. Възрастово ограничение за творците няма, но те са разделени в две групи- до и над 21-годишна възраст. Тъй като проявата бе обявена за национална, нямаше ограничение относно местоживеенето на кандидатите и от двете групи. Текстовата матрица е еднаква за всички досегашни конкурси, но това не намали интереса на състезателите и в надпреварата участваха 24 творби, като някои автори изпращаха по повече от едно произведение. Всеки кандидат проявява своята идентичност и попълва рамката според собствените си виждания, чувства и преживявания. Предимство на надпреварата е липсата на ограничения по отношение на темата, сюжета и жанровете. В досегашните конкурси са участвали разкази, импресии, бели и римувани стихове, дори криминалета, диалози в шекстпиров стил и дори глави от бъдещи романи. Десетокласничка се е спряла на есе.
Журито на конкурса се състоеше от съавторката на „Недоизречено“- варненската поетеса Мариела Русева, литературоведът и университетски преподавател Здравко Дечев, председателят на Дружеството на пловдивските писатели Начо Христосков, Елена Диварова – поетеса и ръководител на курс по творческо писане в Пловдив и Албена Декова – ръководител на клуб по творческо писане в Плевен.
Награждаването се проведе на 23 април- Деня на книгата, в ХГ Колекция „Дарение Светлин Русев“. Антоанета получи наградата си лично от създателя на конкурса, а освен това, понеже есето й е на челната позиция в класирането, ще бъде публикувано във вестник „Посоки“.
Оказа се, че това е дебютът на нашата млада писателка. Тя сподели, че досега не е участвала в подобни надпревари и не се занимава с писане. Това обаче не й пречи сама да напише есето си. Първоначално никой не знаел, че Антоанета се е включила в конкурса. Участието й било напълно спонтанно, а вдъхновение десетокласничката черпи от баща си, на когото е посветена призовата творба. Големият пробив обаче насърчава талантливото момиче и тя смята това да не остане единствената й и последна творба. Ние пък се надяваме на същото й очакваме с нетърпение бъдещите й авторски успехи.

 

Силвия Тачева,11и клас

Back to top button