„Да знаем и помним подвига им“

В навечерието на най-българския празник – Освобождението на България, стените на нашето училище отново оживяха. Рисунките на вазовците вдъхват живот на идеалите за свобода на апостолите. Левски и Ботев ни гледат с мъдър поглед  отдалеч, а ние свеждаме глави, за да отдадем почит на делата им. Скоро отбелязахме и 144 години от обесването на Апостола. Той умря за свободата, за него тя бе висша ценност, а със силата на своите четки, нашите ученици изказаха своето признание.

Ето го и Ботев, слиза от кораба „Радецки“ и целува родната земя. Той е дал всичко, младостта си и живота си в името на една единствена кауза – свободата на България. Четниците пък безстрашно се впускат в битка, „доста робство и тиранство, всички на оръжие“. Жестокостта на османските орди не би могла да потуши онзи пламък разпалил се в душите на българите. Желанието за свобода, надделява над робската търпимост. Млади и стари се включват в революционнто движение готови да посрещнат смъртта. Както казва Ботев в стихотворението си „На прощаване“:

аз може млад да загина…

Но… стига ми тая награда –

да каже нявга народът:

умря сиромах за правда,

за правда и за свобода…

Хиляди знайни и незнайни войни се впускат в битка, народът е опиянен от революционния дух. Райна Княгина ушива знамето за Априлското въстание. „Смърт или свобода“, това е девзиът на всички герои. Много от тях откриват в смъртта свободата, да, в друг живот но без робски окови. Споменът за тях е още с нас в сърцата и душите ни. Някои от художниците са изобразили Панаромата, която носи духа на славното минало.  Вдъхновени от живописните картини изложени в сградата, учениците са пресъздали както Априлското въстание, така и сраженията в Руско-турската война. Творбите са нарисувани в часовете по изобразително изкуство под ръководството на преподавателите: Росица Симова и Клаудия Черакчиева. В изложбата участват рисунки на ученици от 5 до 9 клас. Тези истински произведения на изкуството, създадени от деца, горди да се нарекат българи, изпълват сърцата ни с оптимизъм за едно по-добро и светло бъдеще. Идеалите на възрожденците не са изгубени, любовта към родината не е угаснала и това ясно си проличава от картините на вазовците.  Затова, ако все още не сте разгледали изложбата, не пропускайте да го направите, за да почувствате духа на националния ни празник.

 

Maгдалена Минкова XIб

 

Back to top button