Да се усмихваме!

През месец октомври се отбелязва Световният ден на усмивката за 20-и път, въведен по идея на американски дизайнер.

Рекламният дизайнер от Устър, щата Масачузетс, Харви Бол е създал през 1963 г. усмихнатото личице, без да подозира, че то ще се превърне в един от най-разпознаваемите по света символи на доброто настроение и веселието. След това той учредява Световен ден на усмивката, който се чества именно днес.

С годините Бол започнал да се притеснява от прекалената комерсиализация на символа му, която заплашвала да погълне първоначалното му значение и цел. Тогава му хрумнала идеята за Световния ден на усмивката – ден, в който всеки от нас да се усмихва и да прави повече добри дела.

Харви Бол обявил първия петък от октомври всяка година за деня, в който усмивката не признава политика, география и религия и обединява всички добри хора по света.

Първото честване е през 1999 г. и Световният ден на усмивката се празнува по цялото земно кълбо и след смъртта на създателя си през 2001 г. Денят на усмивката подтиква хора на всякакви възрасти да проявят креативност в отбелязването на празника.

След дългото отсъствие от училището-дом за всички ученици, децата от втори Б клас решиха с усмивка и интересна идея да отбележат този ден.

Те помолиха родителите си да намерят или да си направят в момента снимка, на която цялото им семейство е усмихнато. Всички се отзоваха бързо и се получи весел и позитивен резултат – цели двадесет и две усмихнати семейства.

Точно в Деня на усмивката, който тази година се падна на 2 октомври, учениците изработиха индивидуални усмихнати личица , с които се закичиха, да им весел денят и цялата учебна година. Провокирани от класния си ръководител, дадоха верни и интересни разсъждения на въпроса „ Защо хората се усмихват?“. Наред с традиционните отговори учениците, макар и малки, се отнесоха със сериозност към злободневните проблеми, които правят живота труден и понякога не носи повод за радост. Но като всички деца накрая намериха много поводи за добро настроение и си обещаха да бъдат повече усмихнати, отколкото тъжни.

Както подобава на тематиката на деня, завършиха един наглед обикновен учебен ден с весела песничка за усмивката.

Back to top button