Четвъртокласниците имаха вълнуваща среща

Синдром на Даун за някои е нещо познато, за други – не. В днешно време малките деца са малко запознати с това, че има техни връстници, които живеят с този синдром. Затова една смела и много ентусиазирана майка- Катя Джакомова, запозна малкия й син Калоян с учениците от 4 д клас на СОУ“ Иван Вазов“.

Вълнуващата среща, изпълнена с много приятни емоции, се проведе на 21.11.2014г. Нейното начало бе писмото на малкия Калоян, прочетено от майка му, с чийто текст бих желала да ви запозная: 

„ Здравейте, аз съм Коки!
Вие сте още малки и не сте наясно с моето състояние – Синдром на Даун. Държавата и лекарите най- общо ме описват като дете с увреждане. Но аз съм дете като вас. Просто по-бавно уча всичко. Но това не означава, че не мога да се радвам на всичко, което ме заобикаля. И аз като вас обичам да играя, пея, танцувам. В студените дни, когато сме си в къщи, обичам да играя на компютъра и да гледам филмчета. Когато сме навън, обичам да се гоня с кака и да се люлея на люлка. Аз много обичам моята кака – Елена. Вечер, като си легнем, си правим смешки и дълго време не можем да заспим. Мога още много да ви разказвам за мен и любимите ми неща, но си мисля, че знаете всичко. Вече много от вас са открили и своите любими неща в моя разказ. Мисля, че за вас съм просто дете и израза „ дете с увреждане“ ще си остане за големите. Затова се надявам, че ако някой ден срещнете „ дете с увреждане“, ще си спомните, че това е просто израз и то е дете като ВАС!“

От разказа на момчето четвъртокласниците разбраха, че да имаш синдром или каквото и да е увреждане, не те прави по-различен от другите. Катя Джакомова сподели, че се бои от това, че Калоян няма да бъде приет от връстниците му, когато започне първи клас в обикновено училище. Добави, че в днешно време децата са станали изключително жестоки едни към други, с което може би доста хора са съгласни. Въпреки страховете си тази майка е достатъчно силна. Тя е представител на Сдружението за родители с деца със Синдром на Даун. Това сдружение цели да помага на всеки родител, имащ нужда от помощ, от повече знания за този синдром. Но това не е единственото, с което се занимава.

Родителите организират и Коледен базар, целящ да набере средства за различните идеи и проекти, предприети от сдружението. Миналата година със събраните пари от Коледния базар, родителите са издали книга, свързана със Синдром на Даун и с различна информация, която би била в помощ на родителите с деца с този проблем. Също така Катя Джакомова апелира към четвъртокласниците за съпричастие към Коледния базар и ако имат желание да изработят картички, те ще бъдат използвани именно за него. Учениците от 4 д клас с удоволствие и с усмивка на лице приеха това малко предизвикателство.

Разбира се, всяко хубаво нещо има и своя край, затова и приятната среща между Коки и съучениците на сестра му Елена завърши с изключително много смях, защото малкият Калоян показа своята забавна страна. Всеки, който се докосне поне малко до неговия свят, няма как да не се усмихне и да не го запомни с изключително позитивната енергия, която раздава!

Ивана Митова -11л клас

 

 

Back to top button