Четири весели години заедно

На 31 май четвъртокласниците от СОУ „Иван Вазов” завършиха началния етап от основното си образование. Класните им ръководители – Даниела Китева, Евелина Ницова, Мая Декова, Сашка Данговска, споделиха, че много бързо са се изтърколили четирите години, че са прeживели толкова хубави мигове, че ще ги пазят в сърцето си като мили и незабравими спомени. 
Броени дни – бързо минават! Дойде и последният, в който всички деца и техните учители ще са заедно. Те отправиха покана към малки и големи, към ръководство и учители да празнуват с тях в града – зала „Съгласие”, точно от 18 часа, където изнесоха концерт на крилете на приятелството. Между четирите паралелки имаше разбирателство – песни, стихове и танци, много усмивки, лъчисти погледи и непринуденост в душите чисти. Децата идваха един по един с прекрасни букети цветя, а те самите бяха най-красивите цветя на България, Европа и света! Всички пременени с нови костюми, пъстри рокли, поли, блузи, обувки…
Идеята за тържествения концерт се роди в непосредствения контакт с учениците. Учителите излязоха от рамките на стандартния сценарий, разчупиха го и го направиха актуален. Успяха благодарение на екипната работа.
Тържеството бе много добре организирано. Започна с европейския химн, а след това чухме заветните слова „Аз съм българче”. На сцената видяхме много старание, труд, талант. Децата от 4в с класен ръководител Мая Декова представиха танц в модерни ритми. Името на детската им група е „Girlfriends”. На сцената се полюбувахме на приятелството в игрите, били те реални и въображаеми. Четвъртокласниците вече знаят, че с обич, доброта и приятелство всичко е по-лесно и по-приятно, дори трудностите са преодолими, както за Габриел и Василена. Те завладяха публиката с вълшебството на латиноамериканските танци – ча-ча и джайв. Учениците от 4г с класен ръководител Сашка Данговска без затруднения преодоляха още едно стъпало по пътя на науката. Те показаха енциклопедични знания за топлия пясък в пустините, за плажовете и морето, за полето и планината. Със забавни песни разказаха „Камилска история”, накараха ни да усетим слънчевите лъчи, уханието на горските поляни, да поседим сред градините на баба и дядо. Чухме и веселата народна песен „Цонке ле, чушка червена”. Учениците от 4г клас танцуваха. На сцената имаше и буфосинхронисти, които на фона и в ритъма на музиката имитираха истинско изпълнение. Гледахме „А, бре, Дилмано”.
Творчески ентусиазъм бе обхванал и децата от 4а и 4б с класни ръководители Даниела Китева и Евелина Ницова. На сцената техните ученици изнесоха урок по толерантност, приятелство, естетика… Една неповторима цветна феерия от танците на общностите, които живеят в България, се редеше на сцената – пасо добле, сиртаки, ромски танц, рап… Спокойната и мелодична ретро музика придаде на концерта чар. Ето ги нашите четвъртокласници вече пораснали, пременени, спретнати, талантливи, всички до един, все едно излизат от списание и създават на зрителите удоволствие и настроение. Искрици любов към фолклорното изкуство запали г-жа Надя Тодорова у учениците от 4в и 4г клас. Всяко българско сърце трепва, когато чуе нашенски ритми – северняшки и тракийски.
На концерта, изнесен от четвъртокласниците, зрителите попаднаха в чудния свят на музиката, танците и словото. Те видяха своите талантливи и красиви деца, които успяха да ги развълнуват с песента „Аз съм българче” и с багрите от цветове – бяло, зелено, червено, синьо, символи на българското и европейското знаме.
Директорът на училището Димитър Митев благодари на Випуск 2007-2011 година. Обърна се към тях с пожелание да не забравят годините, когато са били в начален курс на обучение, когато е имало много весели празници, много успехи, които са ги зареждали с нов ентусиазъм и с усмивки, които са правили делника им празничен. Час за равносметка – кои награди са повече?!- тези на математиците от състезания или тези на малките поети и литератори, тези на художниците или на музикантите и танцьорите, а може би тези на спортистите?! Четвъртокласниците потвърдиха думите, че „по-добри от тях няма”. Истина е, че за всички ученици постъпването в прогимназията е не само преход от една образователна степен в друга, а и преодоляване на предизвикателства и трудности. Но преди това идва време за весела и шумна ваканция, изпълнена с лудории.
Беше последният ден на месец май, беше последният ден на учителите като класни ръководители на тези деца. За Даниела Китева, Евелина Ницова, Мая Декова, Сашка Данговска четвъртокласниците са тяхната вяра, надежда и голяма любов.

Четири весели години заедно
Четири весели години заедно
Четири весели години заедно
Четири весели години заедно
Back to top button