Четете и знайте…

С разлистване на пъстри страници протече седмицата, посветена на четенето и грамотността. Тази инициатива на РУО – Плевен се провежда ежегодно и има за цел да насърчи децата от ранна детска възраст да харесват книгата и да общуват с нея.

Ученици от 2 „в“ клас гостуваха на подготвителна група „Детелинки“ в детска градина ,,Щастливо детство“. По покана на ръководителя на групата г-жа Илиева, учениците се включиха в инициативата „Подари ми книжка-прочети ми приказка“. Второкласниците прочетоха интересни и поучителни приказки и басни, а децата от групата отговаряха на поставените въпроси. Малките научиха какво е това басня, а големите разтълкуваха поуките им. Срещата бе осъществена с цел да създаде благоприятна среда за насърчаване на интереса и вниманието на малките ,,Детелинки“ към значимостта на книгите. Ентусиазираните пораснали книголюбители от втори клас изживяха вълшебен миг и се почувстваха удовлетворени, че са вече големи и могат да четат. Вазовци подариха нови и интересни книжки на своите домакини, с които бъдещите първокласници да попълнят своя нов библиотечен кът. „Детелинките“ върнаха жеста с ръчно изработени книгоразделители и с лично послание към всеки участник. Срещата приключи емоционално със снимки за спомен и с пожелание за нови срещи. За второкласниците седмицата, посветена на четенето, продължи с посещението на училищната библиотека. Библиотекарката на училището, г-жа Русанова, ги приветства с добре дошли и им разказа за книгите, с които разполага. Там бе проведен и урокът им по четене. Децата откриха сред книгите, приказките на други народи и етноси. След края му, г-жа Русанова, пожела на всички ученици вдъхновение и незабравими мигове в света на четенето на любими книжки и срещи с любими герои.

“Драги ми Смехурко…“, с тези думи второкласниците сложиха край на пъстрата седмица на грамотността и четенето и белязаха началото на седмица, посветена на делото на автора Ран Босилек.

“Четете и знайте, за да не бивате
подигравани и укорявани
от други племена и народи.“

Кл. р-л Михаела Христова

Back to top button