Четем с кака Ани

Тази година седмицата на четенето беше от 21 -25 ноември. Учениците от 3“б“ клас се включиха с ентусиазъм в Областната инициатива, като предварително обсъдиха и набелязаха мероприятията и започнаха реализирането им, с което показаха любовта си към книгата. В края на седмицата поканиха чаровната „кака Ани“, както я наричат, библиотекарката от читалище „Съгласие“, на гости при тях. Тя е приятел на децата от миналата година, но досега винаги с удоволствие ходеха при нея в библиотеката. Този път те щяха да бъдат домакини.

В уречения час на 24 ноември, децата тръпнеха в очакване, готови да посрещнат своята гостенка. Вратата се отвори и… кака Ани беше посрещната и поздравена от множество приказни герои. Изненадана, но усмихната, както винаги, тя веднага предразположи децата да споделят какво са подготвили за нея. Започнаха с маратонско четене на приказката „Неродена мома“ и я впечатлиха с четивната си техника и изразителното си четене. Последваха много въпроси от нейна страна за героите и техните постъпки, за избора на принца да търси за жена неродена мома. И така неусетно стигнаха до поуките, които извлякоха от прочетената приказка.

Последва парад на приказните герои, в който те оживяха пред  децата и им показаха необятния свят на книгите.Третокласниците не само трябваше да ги разпознаят, но и да назоват заглавията на приказките, в които са чели за тях. Тук също впечатлиха гостенката, че познават много приказки, в които се среща един и същи герой. Това беше доказателство, че децата обичат и четат приказки.

Ето, че настъпи и най-вълнуващият момент –  учениците да демонстрират актьорското си майсторство чрез драматизация на приказката „Шареното човече“  на писателя Атанас Павлов от Читанката за трети клас. На сцената в класната стая Шареното човече се появи със своите пъстри цветове и щедро ги раздаде на птичките, слънцето, небето, цветята и тревичките, животните, а накрая даде на момиченцето розовото, защото само от него имаше повече. Направи светът шарен и красив и … изчезна. А героите на приказката ни увериха, че дори светът отново да стане сив, пак ще дойде едно Шарено човече и ще му даде всичките си цветове.  Впечатлена остана гостенката от уменията на малките артисти и призна, че са я изненадали и с избора на непозната за нея приказка.

А на таблата в класната стая третокласниците грижливо бяха подредили изложба с рисунки на герои от любими техни художествени произведения. В последната изненада за кака Ани децата я поставиха пред  предизвикателство. Тя трябваше да отгатва кои са изобразените героите и от коя приказка са.Вълнуваха се малките художници дали ще ги познае или ще я затруднят. Но и в двата случая усмивка грейваше на лицата им.

Последваха снимки за спомен с героите, селфита и .. цветя за благодарност, разбира се. Разделиха се с пожелание за много вдъхновяващи моменти и книжни пътешествия.

Потапяйки се в света на приказките с кака Ани, учениците от трети „б“ клас превърнаха четенето в празник.

 

Back to top button