Боядисахме великденски яйца

В дните от 27 март до 29 март възпитаници от нашето училище, за поредна година, се включиха в Работилница за боядисване на великденски яйца в Регионален исторически музей – Плевен. Децата от подготвителна група,  II “a”, “б”, “г”, “е” клас, ГЦОУД „Е” и техните класни ръководители бяха посрещнати в експозиция „Традиционен бит и култура”. Специалистите от направление „Етнография“, Цвета Йончева и Миглена Николаева, разказаха на участниците за празника и обредите, които се извършват през Страстната седмица и Великден, както и за някои великденски традиции и практики при боядисване на яйца за празника.

„Седмицата преди Великден се нарича „страстна” или „велика”, а всеки ден от тази седмица е „велик” и се извършва определен ритуал. В понеделник и вторник се събират яйца. В сряда не се извършва никаква домакинска работа. Яйца се боядисват на велики четвъртък или на велика събота. Най-възрастната жена от семейството, рано сутринта, боядисва яйцата и ги нарича. Първото яйце е винаги червено, защото това е цветът, символизиращ здраве. То се поставя пред иконата в дома. В четвъртък се разчупва и първото яйце, което е боядисано през миналата година и по него се съди каква ще е годината за семейството – ако яйцето е пълно, годината ще е благодатна. С събота срещу неделя честваме Възнесение Христово – най-християнският празник.“ Децата с интерес изслушаха компетентния разказах и участваха с беседа за Великден.

С вазовчетата уредниците на музея и техните класни ръководители боядисваха, рисуваха, украсяваха, даваха точни указания и идеи, съветваха… Използваха се различни материали при боядисването и украсяването. Всички вложиха огромно старание, въображение, креативност. И яйцата на малките грейнаха като цветовете на дъгата. Великденският символ, яйцето, беше боядисан с най-пъстрите пролетни цветове. Всеки участник в работилницата имаше възможност да изрисува собствено яйце.

Целта на интригуващия „пъстър учебен час“ във великденската работилница към РИМ с децата от ПГ и учениците от втори клас бе свързан с:

  • обогатяване познанията на децата за християнския празник;
  • възпитаване у тях норми на поведение в условията на извънучилищна среда;
  • стимулиране на творческото въображение;
  • приобщаване на децата към празничната среда с повече радост и настроение.

 

През тази учебна година създадените условия и предпоставките за отговорно участие на извънучилищни институции в живота на учениците се реализира не веднъж. По този начин се осъществи новата комуникационна стратегия за сътрудничество между СУ „Иван Вазов“ и РИМ, гр. Плевен.

Какво се случи с шарените писани яйца? Малчуганите занесоха прекрасните си творения у дома. Беше много приятен и забавен час! Ако сте любопитни да видите как протече събитието, разгледайте снимките в галерията!

 До всички малки и големи, които ще прочетат за техните  приятели:

– Нека има повече светлина по пътя Ви, повече здраве, доброта и любов в сърцата Ви!

 

Back to top button