Бисерче вълшебно 2016 и в нашето училище

Бисерче 2016 „Бисерче вълшебно“ е единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са младите хора от 6 до 15 години. Защото те са истинските читатели на детските книги, нали?

„Бисерче вълшебно“ вярва, че четенето не трябва да бъде по задължение! А и книгите са безброй много – хубаво е да се откриват нови и нови бисерчета. Затова в номинираните заглавия няма да срещнете книги, които се учат в училище или са от детството на родителите ви. Обичаме Пипи и Ян Бибиян, но ви каним да се запознаете и с нови герои!
„Бъди читател с мнение! Бисерче вълшебно“ застава зад каузата, че всяко дете има право да чете… модерна литература.

В „Бисерче вълшебно“ книгите са издадени на български език съвсем скоро – през предходната на гласуването календарна година. Те говорят на езика на съвременните млади хора и с тях се общува лесно и приятно. А илюстрациите им са наистина божествени!

Организаторите вярват, че ДЕТЕТО също е читател с мнение и го кани да стане част от журито на „Бисерче вълшебно“ 2016!

Нужно е да се разгледат номинираните заглавия – окончателните списъци  са налични от  края на януари 2016 г. Книгите са разделени в 3 възрастови категории, за да  е по-лесно.

Инициативата се провежда под патронажа на Президента г-н Плевнелиев и тъй като целта е да се стимулира четенето по интересен и атрактивен начин, има няколко стъпки, лесни и бързи, за да стане всеки малък участник читател.

Всеки желаещ може да научи повече за онези книги, които са грабнали вниманието му. За всяка книга ще се открие пълна информация на сайта на инициативата, а за повечето – и откъс.

Достатъчно е да се прочетат и да се избере САМО ЕДНА от тях, която да бъде за читателя безценно бисерче.

А после е нужно да се гласува – линиите са отворени от 09 февруари до 17 април 2016 г. Всеки гласувал участник получава на мейла на родител/настойник/учител грамота за почетно жури и се включва автоматично в томболата за награди.

Госпожа Евелина Ницова е приела това участие за изключително важно, за да се стимулира четенето, затова вече пета година тя включва учениците си в инициативата „Бисерче вълшебно“.

Тази година малките читатели се запознаха с предложените заглавия и се спряха на няколко от тях: „Истории от големия двор“от Иван Раденков, „Малкият Никола: Кой иска да играе с кукли“ на издателство Колибри, „Бъди ми приятел“ от Юлия Спиридонова, „Страшни зверове“ от Роалд Дал и „Мида, раковина и море“ от Борислав Мирчев.

И голямото четене започна…. Децата, в специално посветени на това часове, си поставят баджове с логото на „ Бисерче вълшебно“, четат на класа, слушат увлекателно поднесени истории от родителите и класния ръководител. Предвижда се и посещение на книжарници, библиотеки, рисуване на илюстрации, описване на книгите в специално създадени читателски дневници.

Госпожа Ницова е убедена в смисъла на четенето и затова, заедно с учениците си призовават:

 

Четете, гласувайте и бъдете читатели с мнение!

Back to top button