Библиотеката-остров на съкровища

На 12.11.2015г. се проведе интерактивно занимание в Регионална библиотека „Христо Смирненски” на тема: „Библиотеката – остров на съкровища”. То се състоя във връзка със 165-годишнината от рождението на един велик шотландски романист и поет – Робърт Луис Стивънсън. Учениците от 5б, с класен ръководител госпожа Китка Съйнова, бяха посрещнати с много любов от служителите на библиотеката. Те представиха на малките вазовци кратка презентация, която ги запозна с най-интересните биографични факти за британския творец, както и с неговия литературен феномен – романа „Острова на съкровищата”. Учениците на госпожа Съйнова проявиха голям интерес към творчеството на Робърт Луис Стивънсън. С огромно желание и въодушевление, те бяха научили много за произведенията на автора, любим на повечето от тях.

 

Служителите на библиотеката бяха подготвили няколко задачи за петколасниците, с които те трябваше да демонстрират своята езикова култура,усет, четене с разбиране и, разбира се, работа в екип. Първата задача изискваше да пренаредят буквите от думата”библиотека”, така че да образуват нови думи, като всяка буква от оригинала се използва само веднъж. Малките ученолюбивци успяха да се справят с анаграмирането в рамките на три минути. Те бяха разделени на четири отбора, капитани на които бяха Мариан Ангелов, Габриела Максимова, Хана Върбанова и Любов Любомирова. В следващите си задачи, малките вазовци показаха своите отлични литературни умения. Те свързваха думи, за да получат изречения. Но това не бяха обикновени изречения, а цитати и мисли на великия шотландски автор като: „Никой не е безполезен, докато има приятели” и „В света няма място за страхливци”. Те накраха малчуганите да се замислят за важните и непреходни неща в живота. Последната задача на петокласниците беше свързана с четене с разбиране. Отново, разделени на четири отбора, всеки от тях получи стихове, които трябваше да подреди смислово и така да образува куплет от стихотворението на Робърт Луис Стивънсън „Моят кораб”. Четиримата капитани на групите успяха правилно да подредят строфите и едновременно зачетоха произведението.
Накрая 5б клас показаха какво са научили за емблематичния великобритански автор във викторината, организирана от служителите на Регионална библиотека „Христо Смирненски”. Те отговаряха на въпроси, свързани с годината на раждане, творческия път и най-известния роман на автора – „Островът на съкровищата”. Всички знаеха отговорите на въпросите. Това бе и причината госпожа Китка Съйнова да обещае отлични оценки на най-добре представилите се – заслужена награда за положения труд на малчуганите.
Един от най-важните уроци, които петокласниците научиха, бе, че библиотеката е един друг остров на съкровищата, в които те няма да намерят скъпоценни камъни, злато и диаманти. Но тук те ще намерят знание, а от знанието по-голямо богатство на света няма!

Виктория Йорданова, 10б клас

 

Back to top button